Enver Paşa Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu

Enver Paşa Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Turkuaz Kulübü’nün düzenlediği  “1. Dünya Harbi ve Enver Paşa” konulu konferans Üsküdar Üniversitesi Aziz Sancar Konferans Salonunda gerçekleşti.
 Turkuaz Kulübü üyesi öğrencilerin katılım gösterdiği etkinliğe Tarihçi Hakan Boz ve Enver Paşa’nın torunu Burak Sadıkoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Kimi taraflarca Alman hayranı, hayalperest gibi kavramlarla tanımlanmaya çalışılan Enver Paşa’nın bu şekilde analiz edilemeyeceğini vurgulayan Tarihçi Hakan Boz “Bu kavramlarla tarihi bir karakterin analiz edilmesi mümkün değildir” dedi. Enver Paşa’nın devlet adamı, asker ve insan olarak ayrı konumlarda analiz edilmesi gerektiğini savunan Boz, Enver Paşa’nın görüşlerinin oturmaya başladığını düşündüğü dönem olan eğitim hayatından da bahsetti.
Boz, Enver Paşa’nın yetiştiği coğrafya sebebiyle ülke sınırlarını tehlike altına sokan güçlere karşıt bir görüş besleyerek 3. Orduda görev alıp ayrılıkçı çete takibiyle ilk görevlendirmesine başladığını belirtti.

“Enver Paşa Almanya ile ilişkilerini sık sık gözden geçirirdi”

Almancı olarak itham edilen Enver Paşa’nın Almanlar ile ittifak kurmasının nedeninin Osmanlı’nın dış politikasını devam ettirmek adına bir süreklilik ilkesine dayandığını ifade eden Boz, Enver Paşa’nın aynı zamanda daha iyi bir ittifak kurmak şartıyla Almanya ile ilişkileri sık sık gözden geçirdiğini tarihten örnekler ile destekledi.

Enver Paşa Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 2

Paşanın ailesi her zaman ikinci, üçüncü planda olmuştur”

Enver Paşa’nın torunu Burak Sadıkoğlu ise, Enver Paşa’nın evinde oturup ailesiyle vakit geçirebilen bir insan olmadığını vurgulayarak “Paşa’nın ailesi her zaman ikinci ya da üçüncü planda olmuştur” dedi.
Enverciliğin kabul etmediğini dile getiren Sadıkoğlu, tüm tarihi kişiliklerin tek bir millet için mücadele ettiğini ve karakterle bir bütün olarak bakılması gerektiğini savundu.

Konuşmaların ardından Tarihçi Hakan Boz’a ve Burak Sadıkoğlu’na plaket taktim edildi.

Enver Paşa Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)