Resim sınırlı olan dili açar

Resim sınırlı olan dili açar

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Kulübünün düzenlediği “Çizimleriyle Çocuk Atölyesi” adlı etkinliğin konuğu Uzman Psikolog Murat Kaya’ydı.
Çocuk, ergen, yetişkinlerle ilgilenen ve aynı zamanda terapistlik yapan Kaya katılımcılarla bir insan çiz testi üzerinden iletişim kurdu.
Katılımcılardan birer insan çizmelerini isteyen Kaya, resmin önemini, iç dünyayı nasıl yansıttığını dinleyicilerle paylaştı.

“Anlamlı çizilen ilk resim insandır”

“İnsanoğlu hep kendini ifade etme yolunu seçmiştir. Bir şeyler yapmadan duramayız. Çizim konusu sadece çocuk değil aynı zamanda yetişkinler için de geçerli.
Resim evrenseldir. Her çocuğun anlamlı olarak ilk çizdiği resim insan resmidir” diyen Kaya, daha önce çocukların çizmiş olduğu resimler üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Resim sınırlı olan dili açar 2

“Resim sınırlı olan dili açar”

Kaya şöyle konuştu: “Görevimiz çocukların resimlerini sorgulamak değil, kendimize bir şeyler katmaktır. Ve unutmayalım resim hikâyedir. Amacımız görünenin üstündekini kavramaya çalışmak.
Çocuklar çizdikleri resmi anlatmayı severler. En öz güveni eksik çocuklarla bile konuşun, mimiklerinden onun bu ilgiden iyi hissettiğini anlarsınız. Resim sınırlı olan dili açar. Sözcüklerden daha güçlü bir anlatımdır.”

“Bağımlı çocuk yoktur”

“Bağımlı çocuk olmaz, bağımlı anne, bağımlı ebeveyn olur.” Diyen Murat Kaya şu değerlendirmelerde bulundu.
“Çocuk okula gitmiyorsa, anneye yapışıyorsa sorun annededir, ebeveyndedir. Bu anne babanın duygusal eksikliklerinin yansımadır. Çizimlerin yorumlanmasında maddeler vardır bunlardan bazıları, cinsiyet, yaş, çizgilerin yorumu gibi maddelerdir.
Ayrıca bir insan çiz testinde yaş sınırı yoktur.”
Kaya, dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.

Resim sınırlı olan dili açar 3



Haber ve Fotoğraf: Beyza Bıyıkoğlu
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)