Üsküdar Üniversitesi’nde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ semineri gerçekleştirildi


Üsküdar Üniversitesi’nde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ semineri gerçekleştirildi


Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üy. Hacer Kayhan ve Dr. Öğr. Üy. Rüştü Uçan'ın moderatörlüğünü yaptığı “İş Sağlığı ve Güvenliği” seminerinin konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Hüseyin Baran Akınbingöl idi.
Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen program da “İş güvenliği uzmanı sadece iş sağlığı ve güvenliğini değil, borçlar kanunu, yönetmelikler, kanun gibi konulara hâkim olmalı” diyen Akınbingöl kök ve neden analizi konularına da değindi.
Akınbingöl, “Öncelikle kaza inceleme metodu ortaya koymamız lazım. Metodoloji ortada yok, sadece sorular ve cevaplar ortada. Bu incelemenin eksik kalmasına, gereksiz yere inceleme yapılmasına neden olur. Normlar hiyerarşisinde 160 sözleşmelerindeki 119 no'lu sözleşme, işin tekniği bakımından önemli bir sözleşme. Dünyada makinelerin kurguları için harcanan para bugün 5.6 milyar dolar. Türkiye'nin bu payda etkisi sıfır” şeklinde konuştu.


Üsküdar Üniversitesi’nde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ semineri gerçekleştirildi 2

“Kontrol parametrelerinde ekonomiklik önemli bir detay”

İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirme yönteminde kabul edilebilir risk seviyesi önemli bir madde diyen Akınbingöl, “Önleme ve ramak kala olay da devamında gelen değerlendirme yöntemleridir. Risk, risk değerlendirmesi ve tehlike tanımlarına İSG uzmanının dikkat edip, bu tanımlara uyarak hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“Risk eşittir hedefler üzerindeki belirsizliğin etkisi”

"Risk değerlendirmesinin bir ekip işi olduğuna dikkat çeken Akınbingöl, “İşveren, ihtiyaca göre bu ekip dışındaki kişi ve kuruluşlardan da yardım alabilir. Risklerin belirlenmesi ve analizinde etkilerin büyüklüğü ve önemi belirleyici bir detay. Risk zararın olma olasılığı ile şiddetin kombinasyonudur” diye belirtti.

Konuşmasının ardından sorulara yanıt veren Akınbingöl'e katılımlarımdan dolayı plaket takdimi yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi’nde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ semineri gerçekleştirildi 3


Haber ve Fotoğraflar: Beyza Bıyıkoğlu
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)