Onlar da bağımsız birey olabilir!



Onlar da bağımsız birey olabilir!

Bilim ve Ötesi Kulübünün gerçekleştirmiş olduğu “Down sendromu ve farkındalık günü” etkinliğine Prof. Dr. Yasemin Alanay konuşmacı olarak katıldı. 
Üsküdar Üniversitesi Emir Nebi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe Dil ve Konuşma Terapisi bölümü öğrencileri ile Çocuk Gelişimi bölümü öğrencileri katıldı.

Down sendromu ile ilgili toplumsal farkındalık oluşturma amacıyla gerçekleşen etkinlikte Alanay, down sendromunun nasıl oluştuğunu, downlu bireylerde gözlemlenebilecek belirtileri ve down sendromlu bireylerde nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu.
Down sendromunun birçok kromozom hastalığından yalnızca biri olduğunu belirten Alanay, bunun çok yaygın bir hastalık çeşidi olduğunu ifade etti. Alanay “down sendromlu bireyler anne babalarından çok birbirlerine benzerler’’ dedi.

Desteklenmeyen downlu birey konuşamayabiliyor’’

Downlu bireylerin hafif zihinsel yetersizliklerinin olduğunu, uygun tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile bunun en aza indirilebileceğini ve desteklenirse lise düzeyinde eğitimlerini tamamlayabileceklerinin altını çizen Alanay, downlu bireylerin ancak bu şekilde bağımsız bireyler olabileceğini vurguladı. Tam aksi olan desteklememe ve yetersiz rehabilitasyon durumunda ise downlu bireyin konuşmayı bile öğrenemeyeceğini, topluma karışamayacağını belirtti.

“Down sendromunu bebek anne karnındayken de öğrenmek mümkün!’’

Down sendromunun laboratuvar testleri ile bebek henüz anne karnındayken de öğrenilmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Alanay, bu durum karşısında aileyi hazırlamak adına ailelere Down Sendromu ile ilgili genetik danışmanlık verilerek, bu süre içerisinde aileye bilinçlendirme yapılabileceğini dile getirdi.

“Bugün Down sendromlu bireylerin yaş ortalaması, downsuz bireyler ile aynı’’

Alanay, down sendromunun öğrenildiği andan itibaren ailenin kendisini buna hazırlamasının ve uygun tedavilerin, rehabilitasyonların uygulanmasının ardından downlu çocuğun henüz onlu yaşlarda hazırlanması gerektiğini vurguladı.
 Down sendromlu bireylerin eskiden otuz yıl süren ömrünün ise günümüz şartlarının iyileşmesi ile ortalama down sendromlu olmayan bir birey ile aynı olduğunu açıkladı.
Downlu bireylerde sağlık problemleri ile psikolojik problemlerin birleşmesi ile hipoteni gibi kas gevşekliğine, üşengeçliğe, yorgunluğa, sinirliliğe sebep olan rahatsızlıklar ortaya çıkabileceğini de belirten Alanay, günümüzde down sendromu tedavisi için bir ilaç olmadığını fakat kobaylar üzerinde gerçekleştirilen deneyler sonucunda gelecekte ilaç üretileceğini belirtti.

Onlar da bağımsız birey olabilir! 2

Gerçekleşen etkinliğin ardından Alanay’a, Bilim ve Ötesi Kulübü tarafından plaket takdim edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)