“Çocuğun ‘hayır’ diyebilme gücüne sahip olması lazım”

“Çocuğun ‘hayır’ diyebilme gücüne sahip olması lazım”

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Kulübü’nün düzenlediği “Çocuklar, Sınırlar ve Mahremiyet” başlıklı etkinliğin konuğu Uzman Pedagog Zeynep Temizer idi.
Üsküdar Üniversitesi Aziz Sancar Salonu’nda gerçekleşen programda Temizer, çocukların aile içindeki davranışları, yetiştirilme biçimleri, hakları, gelişim süreçleri ve ergenlik konuları hakkında bilgiler verdi.
 
“Mükemmel diye bir şey yok”

Çocuktaki sınır kısmının gelişimine dikkat çeken Temizer, “Bebek doğduktan sonra annesiyle yapışık oluyor, hep beraberler ruhsal olarak da beraberler.
 Yani göbek bağı doğduktan hemen sonra fiziksel olarak kesiliyor ama kırk yaşına gelmiş hala göbek bağıyla annesine bağlı insanlar var.
Yani ruhsal anlamda göbek bağının kesilmesi doğduğu andan hemen sonra olmuyor. Normal gelişimde ilk aylarda 3-4 aylık dönemde anne ve bebek yapışık oluyor.
 6 aydan sonra anne ve bebek biraz ayrı zaman geçirmeliler.
Annenin dışarı çıkması, AVM’ye gitmesi, arkadaşlarıyla bir kahve içmeye çıkması gibi… Bunlar annenin kadınlık duygusu için de çok önemlidir” dedi.
Temizer, “Ben şuna inanıyorum çocukluğunu mükemmel geçirmiş kimse yok anneliğini mükemmel yapan kimse de yok çünkü mükemmel diye bir şey yok.
Mutlaka eksiklerimiz mutlaka kırıklarımız mutlaka zorlandığımız var” şekline konuştu.

“Hayır diyebilmeyi öğrenmeliler”

Çocuğun yeri geldiğinde hayır diyebilecek güçte olduğunu öğrenecektir diyen Temizer, “Bir çocuk sürekli annesi tarafından besleniyor, annesi tarafından giydiriliyor. Her şeyine annesi karar veriyor.
Çocuk sürekli birilerinin güdümünde yaşamayı öğreniyorsa o zaman onların yaptığıyla onların belirlediği gibi davranıp istediği gibi davranmazsa ona şeker vermek isteyen onu bir yere götürmek isteyen birine de onu memnun etmek için evet diyebilecek şekilde olabilir.
Çocuğun ona zarar vermek isteyen birine hayır diyebilmesi için önce evde hayır diyebilme gücünün, fırsatının sahibi olması lazım” şeklinde konuştu.

Katılımlarından dolayı Temizer’e plaket takdimi yapıldı. Hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından program sona erdi.

“Çocuğun ‘hayır’ diyebilme gücüne sahip olması lazım” 2


Haber ve Fotoğraflar: Beyza Bıyıkoğlu
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)