Bağlanma doğuştan var



Bağlanma doğuştan var

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Kulübü’nün düzenlediği “Bağlanma-İletişim” adlı konferansta Uzm. Psikolog Kübra Yılmaztürk Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.
Merkez Yerleşke Aziz Sancar Salonunda gerçekleşen etkinlikte, Yıldırım “Bağlanma doğuştan var olan yaşam boyu da etkinliği devam eden, yaşama uyum sağlamayı güdülenmeyi toplumsallaşmayı sağlayan bir durumdur” dedi.
Çoğu kişinin yakındığı ve tüm dünyada da geçerli olan “etraftaki insanlar niye bu kadar mutsuz, negatif, gergin, kavgacı” gibi soruların hepsinin temelinde bağlanma ve bağlanma biçimleri yatar diyen Yıldırım, “çünkü bağlanma biçimimiz olumsuz stresli bir anımızda anında devreye girip bizi korumaya çalışan bir kalkan mekanizmasıdır” şeklinde konuştu.

Çocuğa aşırı ilgi narsistler ortaya çıkarır

0-1 yaş arasında bebeğe çok hassas derecede ilgili olunmalı ama daha sonrasında aynı 2-3 yaşına doğru o aşırı ilgi azaltılmalı aksi takdirde ortaya narsistler çıkıyor diyen Yıldırım, “anne ve babanın arasının iyi olması ve annenin babayı desteklemesi, bebek ile babanın arasındaki duygusal bağı olumlu olarak etkilemektedir” dedi.
Bağlanma biçimlerine de değinen Yıldırım, güvenli bağlanma ile güvensiz bağlanmanın etkilerinden bahsetti.
Mükemmel ebeveyn yoktur diyen Yıldırım “ebeveyn yeterince ve yerinde olmalıdır” diye belirtti.

Bağlanma doğuştan var 2

Konuşmasından sonra katılımlarından dolayı Yıldırım’a plaket takdim edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)