Beynimiz ile beyni anlamaya çalışıyoruz

Beynimiz ile beyni anlamaya çalışıyoruz

Üsküdar Üniversitesi Neurofilik topluluğu beyin haftası kapsamında düzenlediği konferans Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleştirildi. Konusunda uzman kişilerin katıldığı programda beyin ile ilgili birçok konu hakkında bilgi verildi.

“Beynimiz ile beyni anlamaya çalışıyoruz”

Nörobilimin tarihsel altyapısı başlıklı konuşmasıyla Yrd. Doç. Dr. Pınar Öz, beyin ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Öz, “Biz beynimizle beyni anlamaya çalışıyoruz.
Çok kompleks bir şey bu. Temel olarak her zaman bir beynin işleyişini anlamaya çalışıyoruz ancak anlayamıyoruz” dedi.
Beyin kelimesinin ilk kez bir hiyeroglif olarak karşımıza çıktığını söyleyen Öz, ilk beyin ameliyatının M.Ö 17. yüzyılda yapıldığını söyledi.
Tarihte beyin alanında çalışmaların öncülüğünü yapmış kişilerden bahseden Öz, “Bilinenin aksine bu gibi araştırmalarda Mısırlılar öncüdür.
Temel nedeni onların mumyalamadaki ustalığı ve bundan doğan anatomi bilgisi” diye ekledi.
Öz, konuşmasının sonunda geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Stephen Hawking’i anmayı unutmadı.

Beynimiz ile beyni anlamaya çalışıyoruz 2

“Beyindeki enerji dengesi üzerinde çalışıyoruz”

Beslenme davranışımızı düzenleyen sinir devrelerinin optogenetik analizi konusunu anlatan Doç. Dr. Deniz Atasoy, analiz sonuçlarını paylaştı.
Sinir hücrelerinin aktivitesinin değişmesine değinen Atasoy, değişen aktiviteler doğrultusunda yapılan deneylerden bahsetti. Atasoy, beyindeki enerji dengesi üzerine çalıştıklarını söyledi.

Beynimiz ile beyni anlamaya çalışıyoruz 3

“Nörobilim ile ilgili yazılan kitaplar, nörobilimin gelişmesinde etkili oldu”

Türkiye’de beyin araştırmalarının geldiği nokta konusunu Yrd. Doç. Dr Mahir Yeşildal anlattı. Yeşildal, “Pek çok kişi nörobilimle ilgili kitaplar yazdı, bu da nörobilimin gelişmesine katkı sağladı” dedi.
Beynin genel yapısını anlatan Yeşildal, “beyin dinamik bir yapıya sahip, statik bir yapıya sahip değil” diye ekledi.
Yeşildal, “La Casa de Papel ‘i izlediğimizde bütün deliller beynimize somut anlamda bir şeyler katıyor veya eksiltiyor”  dedi.
Türkiye’de Nörobilime de değinen Yeşildal, NPİSTANBUL Beyin Hastanesinin Uluslararası akreditasyon alan ülkemizde ilk ve tek beyin hastanesi olduğuna dikkat çekti.
Ünlü Nörobilimciler Christian Keysers ve Dean Burnett, de beyin haftasına özel hazırladıkları videolar ile konferansa katılım sağladılar.
Konuşmalarının ardından konuşmacılara çiçek takdimi yapıldı. Toplu fotoğrafın ardından program sona erdi.

Haber ve Fotoğraflar: Ahmet Zeren
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)