“Zihin bir düşüncenin sahte olduğunu anlarsa peşinden gitmez”



“Zihin bir düşüncenin sahte olduğunu anlarsa peşinden gitmez”

Psikiyatrist-Psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen, Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Kulübü’nün Güney Yerleşke Şehit Polis Duha Beker konferans salonunda düzenlediği etkinlikte “Kaygı Bozuklukları” adlı sunumunu gerçekleştirdi.
Psikoloji bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Bilgen, bir psikoterapistin nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgiler verdi.
Bilgen, psikoterapistlerin teşhis koyarken hastalık odaklı olmaktan ziyade danışanın ne yaşadığının görülmesi gerektiğini; telepatik ilişki olmadığı takdirde sağlam bir ilişkinin inşa edilemeyeceğini belirtti.

“Terapistlerin evrimselleşmesi gerekiyor”

İnsanoğlunun devamlı bilişsel bir evrim içerisinde olduğunu belirten Bilgen ‘’Bilişsel terapiyle tıkanıyoruz çünkü bilişsel evrim gelişiyor’’ diyerek terapistlerin de evrimselleşmesi gerektiğini vurguladı.
Bilgen, 3. Kuşak terapilerin terapistler tarafından öncelikli olarak kendilerine uygulamaları gerektiğini ifade etmesinin ardından katılımcılara “Bir şeyi danışmanınıza anlatmak istiyorsanız o şeyin inancını kendi gözlerinizde görmelisiniz” tavsiyesinde bulundu.

“Endişe işlevselliği bozuyor”

“Kaygı” kelimesinin, korku ve endişe kelimelerinden daha farklı bir anlam taşıdığını belirten Bilgen, endişelenmeyi tehdit algısı ile bağdaştırarak insan zihninin acı çekmeme odaklı çalıştığını dile getirmesinin ardından bir diğer endişe belirtisinin ise işlevselliği bozma durumu olduğunu ifade etti.
 Kaygıların otomatik düşünce, ara inanış ve temel inanış düzeyinde görüldüğünü belirten Bilgen, otomatik düşüncenin akla ilk gelen düşünce olduğunu ve felaketleştirme senaryolarından oluştuğunu; ara inanışta ‘’-meli, -malı’’ ekleriyle kişinin kendini “kaygılanmamalıyım” şeklinde telkin ettiğini belirtti.
Temel inanış düzeyindeyse kişinin kendi kaygısını kontrol edememesi durumunda kendini zayıf ve güçsüz ilan ettiğini açıkladı.

“Belirsiz olan bir şeyi kontrol edemezsiniz”

Kaygıların zihnin algıladığı tehditler sonucunda belirsizlikler ile ortaya çıktığını dile getiren Bilgen, “Belirsizlik olan herhangi bir şeyi kontrol edemezsiniz” açıklamasının ardından çözüme ulaştırılmamış kaygılardan kaçmayı; bataklığa düşmüş bir kimsenin debelendikçe bataklığın dibine çökmesine benzetti.

İnsanların kendilerini düşüncelerinin bir parçaları zannetmelerinin kaygılardan kurtulmayı zorlaştıran bir durum olduğunu belirten Bilgen, sunumunu “zihin bir düşüncenin sahte olduğunu anlarsa peşinden gitmez” sözleri ile tamamladı.

“Zihin bir düşüncenin sahte olduğunu anlarsa peşinden gitmez” 2

Konuşmasının ardından Psikiyatrist-Psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen’e Pozitif Psikoloji Kulübü tarafından plaket ve çiçek taktimi yapıldı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)