Prof. Dr. Haydar Sur “Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser”

Prof. Dr. Haydar Sur “Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde konuşmacı olarak katıldığı “Sağlıkta Ahlak Sempozyumu” nda ‘Modern Tıbbın Ahlakı’ konusunu ele aldı.

Batı tıbbının kapitalist sistemde kullanılması kötüdür

Prof. Dr. Haydar Sur, Batı tıbbının kötü olmadığına dikkat çekti. Sur, “Batı tıbbının bugünkü kapitalist sistemde kullanışı kötüdür” dedi.

Hekim lafının yerleşmesi için mücadele edeceğim!

Sur, tabip kelimesinin robotluğa yakın bir terim olduğunu vurguladı ve ekledi ; “Türk Tabipler Birliği ismini yeniden şekillendirirsek hekim lafının yerleşmesi için mücadele edeceğime söz veriyorum.”

Prof. Dr. Haydar Sur “Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser” 2

Sağlık Endüstrisi olmasaydı ahlaksızlıklarımız daha insani hatalar düzeyinde kalacaktı

Prof. Dr. Haydar Sur iki grup hasta sistemden uzaklaşmalı dedi. Bu iki grubu “ne yapsan iyileşecek hastalar ve ne yapsan ölecek hastalar” olarak dile getirdi. Asıl ahlaksızlık bu iki grubun sistemde olması diyen Sur şunları kaydetti.
 “Sistemde bunlar üzerinden ekonomi oluşturuluyor. Sağlık endüstrisi olmasaydı ahlaksızlıklarımız daha insani sınırlarda ve daha insani hatalar düzeyinde kalacaktı” şeklinde konuştu.

Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser”

Kapitalizm gölgesini satamayacağı ağacı keser diyen Prof. Dr. Haydar Sur, kapitalizmin dini, imanı, ahlakı ve vicdanı olmadığına dikkat çekti. Sur, tıbbi hizmetlerin de kapitalizm çukuruna düşmüş olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Haydar Sur “Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser” 3

Yoğun bakımlar cenaze merasimlerinin arka bahçesi haline geldi”

“Yoğun bakımlarda ölüm anı yaklaşmış insanların evlerine gönderilmesinden yanayım” diyen Sur, “Cenaze merasimlerinin ve ölümün ağırlığının evde hissedilmemesi için yoğun bakımlar onların arka bahçesi haline geldi.
Böyle bir şey yok. Ölümle herkes barışacak” dedi.

Ahlaksızlığın esas kodları: ihtiyaç, talep, kullanım”

Prof. Dr. Haydar Sur “sağlık hizmetlerinde talep esnektir, başka bir deyişle ihtiyaç olunmayan şeyler size satılabilir. Talebi tam belirleyemediğimiz için kullanım oranları devreye giriyor.
Bu da yükseldikçe toplumun çok ihtiyacı varmış gibi bir hava estiriliyor” diye belirtti.

Prof. Dr. Haydar Sur “Kapitalizm, gölgesini satamayacağı ağacı keser” 4

“Hastalarını eve paket gibi yollayan sağlık örgütleri değiştirilmeli” 

Prof. Dr. Haydar Sur, hastaları paket gibi taburcu eden sağlık örgütlerinin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sur; “sosyal hizmetlerle desteklenmeyen sağlık hizmetleri hastalarını eve paket gibi yollamaktan daha öteye geçemez” dedi.
Programın sonunda katılımlardan dolayı Sur’a plaket takdim edildi.

Haber ve Fotoğraflar: Ahmet Zeren
 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)