Entropi artıyor

Entropi artıyor

Yüzyıl önce insanlar daha dürüst, daha samimi ve daha mı etikti? Bu konuyu “Entropi” ile açıklamak mümkün mü? Prof. Dr. Selahattin Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde bu konu masaya yatırıldı.  
“Gün geçtikçe cahilliğimi anlamaya çalıştım.”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Gültekin, Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde insani değerleri entropi bağlamında değerlendirdi.
Konuşmasına bilginin sınırsızlığı ile başlayan Gültekin, “Kırk beş yıldır üniversitede hocayım ancak fazla bir şey bildiğimi düşünmüyorum. Gün geçtikçe cahilliğimi anlamaya çalıştım.” dedi.

Evrenin Sırrı Periyodik Tablo

Evrenin sırrı periyodik tablo da gizli diyen Gültekin, “Bilime inanmak, bilimi felsefi açıdan incelemek önemli. Bunların bir arada olması tesadüf değil.” Değerlendirmelerinde bulundu.
Entropi’nin fiziksel anlamına dikkat çeken Gültekin, “Karışıklığın içinde de düzen vardır. Evrendeki bazı olaylar tek yönlüdür ve geri çevrilemez. Entropi belirsizliğin ta kendisidir.” İfadelerini kullandı.

Entropi artıyor 2Sayı kendi başına bir şey ifade etmiyor.

Termodinamiğin ikinci yasasına göre her şeyin bir enerjisi ve miktarı olduğunu belirten Gültekin, “Sayı kendi başına bir şey ifade etmiyor, kalite burada açığa çıkıyor. Entropi’nin ikinci yasası bunu anlatıyor.” Dedi.
Termodinamik ile uğraşan insanın kendini Allah’a daha yakın hissettiğini belirten, kâinatı incelediği zaman ne kadar muazzam olduğunu anlayacaktır ifadelerini kullanan Gültekin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Entropimiz arttı

“Entropimiz arttı. Bugün ki insanlar geçmişe nazaran daha az etik. Hangi numarayı ezberleyeceğimizi şaşırdık. Telefon numarası, okul numarası, kimlik numarası derken konsantre olamıyor, tam öğrenemiyor, öğrendiğimizi sanıp kendimizi kandırıyoruz. Bu da etik problemlerimizi ortaya çıkartıyor. Geçmişte öyle değildi. Eskiler daha düzenli ve konsantreydi. Daha az işle uğraşıyor, daha motiveydiler.”

İlahiyatçılar Entropi’yi benimserse daha mütevazı olurlar

Entropi ile ilişkili birçok ayetin olduğunu belirten Gültekin, ilahiyatçıların entropiyi benimsemeleri halinde daha da mütevazı olabileceklerini kaydetti.

Tarhan: Entropiyi yükselten insan!

Üsküdar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da katıldığı programda Tarhan, entropi ile ilgili paylaşımlar bulundu. “Dünyadaki böcekler yok olsa elli sene sonra dünya da yaşam biter. İnsanlar yok olsa dünya elli sene içerisinde güzelleşir. Evrendeki düzensizliği en fazla insanlar artırıyor. Entropiyi yükselten, dengeyi bozan tek şey insan” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)