Tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedefliyoruz

Tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedefliyoruz

Tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedefliyoruz 2Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. S. Tuncel Özden Farmakogenetik Laboratuvarı Sorumlusu Uzm. Ecz. Selma Özilhan, Sağlık Bakanlığı’nın birinci kriteri olan Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı’nı kurduklarını belirterek tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedeflediklerini söyledi. 

Habertürk gazetesinden Öznur Karslı’nın haberine göre, anestezi teknikeri Ö.A., 2 yıldır çalıştığı hastanede kendisinden izinsiz yapılan narkotik testi pozitif çıkınca kuruma girişi engellendi. Başka yerde yaptırdığı testler negatif çıkınca döndüğü işyerinde baskı gören ve dava açtığı için işten çıkarılan Ö.A. şimdi kurumdan 255 bin TL tazminat istedi.

Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. S. Tuncel Özden Farmakogenetik Laboratuvarı Sorumlusu Uzm. Ecz. Selma Özilhan, tanımlı doğrulama laboratuvarlarının önemine işaret etti.

Üsküdar Üniversitesi’nde açılması planlanan doğrulama laboratuvarının son durumu hakkında bilgi veren Uzm. Ecz. Selma Özilhan, Üsküdar Üniversitesi’nde doğrulama laboratuvarı olarak kullanılan laboratuvarın Sağlık Bakanlığı prosedürleri nedeniyle henüz gerçek anlamda doğrulama laboratuvarı adını almadığını belirterek ‘’Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle uğraşan laboratuvarlarla ilgili çalışma esasları belirlemiştir’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın birinci kriteri olan Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı’nı kurduklarını belirten Özilhan, bu konuda Üsküdar Üniversitesi’nin öncü olduğunu ifade etti.

İSTKA ile ortak gerçekleştirilen ve İstanbul halkına ücretsiz hizmet sunan bir proje ile metotlarını geliştirdiklerini, AMATEM aracılığı ile Ankara, Eskişehir gibi illerden numuneler aldıklarını dile getiren Uzm. Ecz. Selma Özilhan, ‘’Biz bu işi bakanlıktan izinli, ruhsatlı yapmak istiyoruz. Tıbbi Biyokimya alanında ruhsatımızı aldık, Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre şimdi de tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedefliyoruz’’ dedi.


‘’Yapılması gereken tek şey bir üst makama doğrulatmaktır’’
Uzm. Ecz. Selma Özilhan, anestezi teknisyeni Ö.A.’nın yaşadığı olayı da değerlendirerek “Bir üst makama bu durum doğrulatılmadan teknisyenin işine son verilmiş. Manevi olarak lekelenmiş ve madde kullanıyor diye kategorize edilmiş, işinden uzaklaştırılmış ancak burada yapılması gereken tek şey bir üst makama bunu doğrulatmaktır ve şahıs da hakkını arayarak bunu yapmış. Bu ve benzeri olaylar doğrulama laboratuvarlarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Analitik parkurda en ileri teknolojiyi kullanıyoruz”

Yapılan testlerde ilk olarak screening (tarama) testinin gerçekleştirilmesini ve ardından sonuçların kromatografik yöntemlerle teyit edilmesi gerektiğini vurgulayan Özilhan, ‘’Bizler de NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nde analitik parkurda en ileri teknolojiyi kullanarak analiz yapıyoruz’’ dedi.

Tanımlı doğrulama laboratuvarı olmayı hedefliyoruz 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)