Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde

Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde

Sevilen şarkıcı Özgün, Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Kulübünün düzenlediği "Özgün ile +1 Fark'la Söyleşi" ye katıldı. Down sendromlu oğlu olan Özgün, hastalık ve farkındalığına ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu.  

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşinin açılış konuşmasını yapan Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, down sendromu, tipleri, nasıl geliştiği, risk faktörleri ile neden olduğu sağlık sorunları ve yaşama etkisi gibi konu başlıklarına değindi.

Down sendromunu, kromozom anomalisi olarak tanımlayan Konrot, 21. kromozomun iki yerine üç adet oluşarak geliştiğini söyledi. Down sendromlu kadınların doğum yapma şansının %50 olduğunu ancak; doğumların büyük bir kısmının düşükle sonuçlandığına dikkat çeken Konrot, down sendromlu bireylerde kalplerinin doğuştan arızalı olmasının yanı sıra; lösemi, erken yaşlanma, obezite, uyku apnesi, iskelet sistemi anormallikleri gibi sağlık problemlerinin de gözlenmekte olduğunu belirtti.

Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde 2

Yaşam süreleri uzayabilir

Özbakım becerileri gelişmiş sendromlu bireylerin yaşam sürelerinin uzadığını, bu kişilerin 50 yaşına kadar yaşayabildiklerini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Konrot, yaşam sürelerinde çevresel koşulların ve topluma katılmalarının da oldukça önemli olduğunu söyledi.

Dil, hayatın kısaltmasıdır

Dil eğitimini oldukça önemsediklerini söyleyen Konrot, dilimizi kullanarak yaşamımızı nasıl kontrol altına aldığımızdan bahsederken Konrot dilin öğrenme sürecini hızlandırdığını kaydetti.  

Konrot’un konuşmasının ardından sevilen şarkıcı Özgün davet edildi.

Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde 3

Daha çok ilgi göstermelisiniz

Konuşmasına iki buçuk yaşındaki down sendromlu oğlu Ediz'den bahsederek başlayan Özgün, hastalığın farkındalığının önemine dikkat çekerek;

"Çocuğu toplumdan soyutlarsanız hayattan koparmış olursunuz. Down sendromuna ise daha çok ilgi göstermelisiniz. O yüzden biz de Ediz'i özel eğitime götürdük." İfadelerini kullandı.

Özgün, Türkiye şartlarında sendromlu ve engeli olan çocuklara sunulan imkânlara ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde 4

"Normal insanlar için bile hayat oldukça zor. Yapılması gereken çok şey var. Okullarda ayrımcılıklar olabiliyor.”

Konuşmasında diğer çocukların sendromlu çocuklarla aynı sınıfta olmak istemediklerine de vurgu yapan Özgün, sosyal hayatta yapılan çalışmaların yetersizliğinden bahsetti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi; çiçek, plaket takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Şarkıcı Özgün Üsküdar Üniversite'sinde 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)