Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Psikoloji Kulübü’nün düzenlediği Psikoloji Çalıştayı’nın konukları, Psikolog Hande Yılmaz, Uzm. Klinik Psikolog Enise Akgül ve Psikolog Mehmet Ali Erkuş’idi. Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra dışarıdan da katılım yoğundu. 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Meltem Narter’in açılış konuşmasıyla başlayan programda ilk konuşmacı olan Psikolog Hande Yılmaz, katılımcılara ‘’Kendimi nerede mutlu hissediyorum?’’ sorusunu kendilerine sormalarını istedi ve öğrencilerin hangi yoldan gitmek istediklerini okulun ilk yıllarından itibaren belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Çocuk psikoloğu olan ve şu anda birçok anaokulunda görev yapan Hande Yılmaz, salondaki psikolog adaylarına yaptıkları sıra dışı analiz ve gözlemleri anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı 2

Oyun terapisi çocukların iç sesi

Yılmaz, çocukluk evresinin oral, anal, fallik ve gizli (lantes) dönem ismi verilen 4 ayrı evreden oluştuğunu belirterek, bu dönemlerde oluşan gelişimlerin tüm hayatımıza nasıl etki ettiği konusunda uyarımlar da bulundu. Yetişkinlik döneminde yapılan birçok anormalliğin bu 4 evrenin birisinde takılı kalma sonucunda oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, kardeşler arası kıskançlık, çocuk-aile ilişkisi konularına da değinerek, çocuklara gösterilen koşullu sevgi-koşulsuz sevgi farkının iyi ayarlanması gerektiğini söyledi.

Çocukları anlama konusunda oyun terapi yöntemini uygulayan Yılmaz, ‘’Oyun terapisinde eğitim-öğretim yok! Çocuğun içinde ki ses olmalısınız’’ ifadesini kullanarak çocukların oynadığı her oyuncağın ve oyun sırasında oluşturduğu kurgunun birer anlamı olduğunu da belirtti.
Çocuklarda kullandıkları testlerden birisini solandaki konuklara uygulayan Yılmaz, uygulamaların faydasını yaşatarak anlatmaya çalıştı.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı 3

Tamir edici bağlar kurun 

Klinik Psikolog Enise Akgül de konuşmasının başında katılımcılardan bir kağıta hayatlarına iyi ve kötü anlamda iz bırakan insanları yazmalarını isteyerek bu kişilerin hayatımızı ne yönde etkileyebilecekleri hakkında uyarılar da bulundu. Kişiler arasındaki yakınlık arayışı, yakınlık mesafe ayarları ve bağlanma stilleriyle ilgili bilgiler veren Enise Akgül, kişilerin birbirleriyle tamir edici bağlar kurmaları gerektiği konusuna dikkat çekti.

‘’Görmeyince özleriz, görünce seviniriz’’ ifadesiyle iyi ilişkinin tanımını yapan Akgül, evlilikte kişilerin sen ve ben kavramlarını kaçırmamaları gerektiğini ve evlenen her iki kişinin aslında birer birey ve kendilerine ait bir yaşam tarzlarının olduğunu unutmamalarını istedi. Akgül, kendisine gelen evli çiftlerin çoğunda bu tarz sorunlarla karşılaşıldığını belirtti.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı 4

Diploma herkeste var, senin farkın ne? sorusuyla dinleyicilerin karşısına geçen Psikolog Mehmet Ali Erkuş da; “Ben ne yapıyorum? Yaşama amacım ne? Hayattan ne istiyorum? gibi sorularla herkesin kendi içinde bir muhakeme yapmasının gerektiğini ve elde etmeye çalıştığımız şeylerin amaç mı araç mı olduğuna karar vermek gerektiğini söyledi.

İşsizlik değil, mesleksizlik var

‘’Birçok kişinin bir mesleği var. Fakat bu kişilerin çoğunda kazandıkları paradan tatmin olmama dururumu da var. Çünkü kazandıkları meslek onları tatmin etmiyor, mutluluk sağlamıyor’’ ifadelerini kullanan Mehmet Ali Erkuş, işte tam da burada diploma dışında farkındalık oluşturmanın, yaptığı işi seven ve değer veren kişilerden geçtiğini ve aslında ülkelerde işsizlik değil de, mesleksizlik kavramının oluştuğunun altını çizdi.

İletişimi; ‘’Hem bir sorun hem de bir çözüm yolu’’ olarak tanımlayan Erkuş, meslek hayatında iletişimin güçlü tutunabilmesi için, öğrencilik zamanından itibaren ders dışı faaliyetler, öğrenci kulüplerinde aktiflik, sosyal sorumluluk projeleriyle bireylerin sosyal ortamını arttırması gerektiğini ve belirli yerler de aktif rol almaları gerektiği konularında uyarılarında bulundu.

Son olarak ekip çalışmaları, iletişim becerileri ve başa çıkma becerilerini güçlendirme, kriz yönetim becerilerini sağlama gibi unsurlarla sahaya çıkmadan önce yapılması gerekenler hakkında gençlere tavsiyeler de bulundu.

Programın sonunda dinleyicilere katılım belgeleri verilirken konuşmacılara da psikoloji kulübü öğrencileri tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)