Prof. Dr. Süleyman İrvan: “İnsan Ticareti Haberciliğinde Dilin Düzelmesi Gerekiyor”

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “İnsan Ticareti Haberciliğinde Dilin Düzelmesi Gerekiyor”

Gazetecilere, insan ticareti kapsamındaki haberlerini yazarken dikkat etmesi gerekenler düzenlenen eğitimle anlatıldı. Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın da bulunduğu eğitimde İrvan, medyada insan ticareti haberciliğinde yaşanan temel sorunlara dikkat çekti. Haberlerde mağdurlar için “yakalandı” demek yerine “kurtarıldı” demenin daha doğru olduğunu, ifade eden İrvan, mağdurların korunması için azami çaba gösterilmesi gerektiğini, mağdurların isimlerinin ve fotoğraflarının yayımlanmasının etik açıdan yanlış olduğunu söyledi.

Ankara'da, Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD), Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve İngiltere Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen "Türkiye'de İnsan Ticaretinin Önlenmesi, Tespiti ve Mücadelesi Projesi" kapsamında gazetecilere eğitim verildi. Eğitimde, ICMPD Ulusal Proje Yöneticisi Özge Hassa, göç uzmanı Abdullah Semih Yıldız, uluslararası uzman gazeteci Tamme de Leur, ve Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan, insan ticareti haberciliği konusunda sunum yaptılar.

Suçla mücadelede medya desteği önemli

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanı Osman Koramaz, insan ticaretinin kölelik durumuna benzeyen birçok özelliği içerisinde barındırdığına dikkati çekerek, bu yüzden insan ticaretinin modern kölelik olarak adlandırıldığını ifade etti. İnsan ticareti konusunda ilk uluslararası düzenlemenin 2000 yılında kabul edilen Palermo Protokolü olduğunu kaydeden Koramaz, Türkiye'nin insan ticaretiyle mücadelesinin protokole taraf olmasıyla hız kazandığını belirtti. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu günden bu yana insan ticareti mağduru olduğu düşünülen 4 bin 500 kişiyle görüşme gerçekleştirildiğini söyleyen Koramaz, bu kişilerden 596'sının mağduriyetinin tespit edildiğini ve mağdurlara destek hizmetleri verildiğini belirtti. İnsan ticareti konusunda kamuoyunda farkındalık eksikliği olduğunun altını çizen Koramaz, suçla mücadelede medya desteğinin önemli olduğunun altını çizdi.

Projenin amaçları ve bileşenleri hakkında bilgi veren ICMPD Ulusal Proje Yöneticisi Özge Hassa, projeyle Türkiye'de insan ticaretinin tespiti ve önlenmesi anlamında sorunla ilgili kurumların kapasitesini daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. İnsan ticaretiyle etkin mücadele için farkındalığı arttırmanın önemine değinen Hassa, bu nedenle projede gazeteci eğitimine de yer verdiklerini söyledi.

İnsan ticaretiyle göçmen kaçakçılığı karıştırılıyor

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde göç uzmanı olan Abdullah Semih Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı arasındaki farkları anlattı. Göçmen kaçakçılarının devlete karşı suç işlediklerini ve göçmen kaçakçılığının genelde sınır geçişi ile sona eren bir eylem olduğunu; insan ticaretinin ise insana karşı işlenen, insan istismarını konu alan ve uzun sürebilen bir suç olduğunu belirtti. İki suça verilen cezaların da farklı olduğunun altını çizen Yıldız, insan ticaretiyle etkin mücadele edilebilmesi için kamuoyunun doğru biçimde aaydınlatılmasının önemli olduğunu söyledi.  

Medya farkındalık oluşturmada çok etkili

İnsan ticareti haberciliği konusunda uzman olan Hollandalı gazeteci ve öğretim görevlisi Tamme de Leur, insan ticareti konusunda yaptığı araştırmacı haberlerinden örnekler verdiği konuşmasında, mağdurların yaşadıklarını televizyonlarda anlatmalarıyla toplumda farkındalık oluşturulduğunu ve başka kişilerin de aynı duruma düşmesinin engellendiğini ifade etti. Hollanda'da, cinsel hizmet sunulan belli bölgelere polisle gittiklerini ve araştırma yaptıklarını belirten de Leur, buralarda çalıştırılan insan ticareti mağdurlarını haber yaparken dikkatli davrandıklarını söyledi. Mağdurların fotoğraflarının ve görüntülerinin medyada yer almasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tamme De Leur, görüştüğü mağdurların yüzlerini gizlediğinin altını çizdi.

Haber dilini düzeltmek gerekiyor

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan ise sunumunda medyada insan ticareti haberciliğinde yaşanan temel sorunlara değindi. Türk medyasının soruna çok az ilgi gösterdiğini aktaran İrvan, medyanın insan ticareti konusunda toplumsal farkındalık oluşturacak haberler yapması gerektiğini belirtti. Türk medyasının insan ticaretini genelde fuhuş sorunu olarak sunduğunun altını çizen İrvan, bu tarz bir sunumun asıl sorunu gizlediğini söyledi. Haberlerde mağdurlar için “yakalandı” demek yerine “kurtarıldı” demenin daha doğru olduğunu, mağdurların korunması için azami çaba gösterilmesi gerektiğini, mağdurların isimlerinin ve fotoğraflarının yayımlanmasının etik açıdan yanlış olduğunu belirtti. “Bu tarz bir habercilik mağduriyeti kalıcılaştırıyor” diyen İrvan, gazetecilerin daha hassas bir habercilik yaparak sorunun çözümüne katkıda bulunabileceğini ifade etti.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)