Kansere savaş açan Gencer, bilim dünyasını aydınlatıyor

Kansere savaş açan Gencer, bilim dünyasını aydınlatıyor

5. Uluslararası Moleküler Biyoloji Kongresi MolBiyoKon'17, 8-10 Eylül tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesinde düzenlendi. Moleküler Biyoloji Derneği tarafından organize edilen kongreye uluslararası ve ulusal çapta yaklaşık 400 kadar bilim adamı katıldı. Dünya'nın önde gelen üniversite ve enstitülerinde görevli bilim adamları 2 boyunca çalışmalarını meslektaşlarıyla paylaştı.

Kansere savaş açan Gencer, bilim dünyasını aydınlatıyor 2Kansere karşı yaptığı araştırmalarıyla tüm otoritelerin takdirini kazanan Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer de kongrede söz aldı.

Metastatik kanserlerin erken tanı ve tedavisinde yeni bir tedavi stratejisi ortaya koyan ve çok sayıda ödüle layık görülen Gencer, kansere karşı yaptığı laboratuvar araştırmalarının kliniğe ve hastalara uygulanabilir ve ilaca dönüştürülebilir bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.Kanser tedavisinde erken teşhisin önemini vurgulayan Gencer bu konuyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları tüm bilim insanlarıyla paylaştı.

Gencer’in üzerinde çalıştığı molekül, anti kanser özelliği ile bilinen biyoaktif sfingolipid olan “Seramid”. Kanserin celladı olarak nitelendirdiği Seramid’in TGF-beta sinyal yolağını nasıl kontrol ettiği ve bu mekanizmanın tümör metastazındaki rolünün açığa kavuşturulması, çalışmasının ana amacını oluşturuyor. Kanser gibi pek çok patolojik durumda ilaç olma potansiyeli taşıdığı öngörülen Seramid’in, bu çalışma ile klinik açıdan öneminin ön plana çıkartılması ayrıca hedeflendi ve tartışıldı. Bütün bu bulgular, Seramid’in ilgili sinyal yolakları üzerinden tümör metastazını kontrol ederek tedavi edici potansiyel ihtiva eden bir hedef olabileceğini gösterdi.
 
Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer’in sunmuş olduğu bu çalışması dünyaca ünlü Science Signaling dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)