Yeni Medya ve Gazetecilik yüksek lisansı yalnızca Üsküdar’da
Yeni Medya ve Gazetecilik alanında ilk yüksek lisans programı Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açıldı. Başvuruların başladığı yüksek lisans programı tezli ve tezsiz kategorilerde öğrenci alımı yapıyor.
Yeni Medya ve Gazetecilik tezli ve tezsiz yüksek lisans programı çağa uygun müfredat yapısı ve güçlü akademik kadrosuyla alanda hem nitelikli akademisyenler hem de kaliteli meslek insanları yetiştirmeyi hedefliyor.İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik lisans programının uzantısı olarak açılan Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programında verilecek dersler kapsamında iki temel hedef gözetiliyor. Birincisi, yeni iletişim teknolojilerinin, dolayısıyla da yeni medyanın geleneksel gazetecilik üzerindeki dönüştürücü etkileri üzerinde ayrıntılı çalışmaların yapılması; ikincisi ise, yeni medya ortamında gazetecilik mesleğine hazırlanmakta olan meslek insanlarının en kalifiye biçimde yetişmelerinin sağlanması.Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans Programı konusunda görüşlerine başvurulan İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan programa ilişkin olarak şunları söyledi: “Gazeteciliğin büyük ölçüde internete kaydığı günümüzde, yeni medyanın olanaklarıyla donanmış medya profesyonellerine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Programdan mezun olacak öğrenciler hem geleneksel gazetelerde ve gazetelerin internet versiyonlarında hem de doğrudan internet temelli medyada donanımlı profesyoneller olarak çalışabileceklerdir. Tezli programımız, yeni medya ve gazetecilik alanında ya da iletişim alanında akademik kariyer yapmak isteyenler için de cazip bir programdır.”
Gazetecilik yeni medyanın gereklerine ayak uydurmak zorunda
Yeni medyayı, “Üretimi, programlanması ve depolanması konusunda bilgisayara veya mobil teknolojilere ihtiyaç duyan, dağıtımı ve gösterimi internet aracılığıyla gerçekleştirilen, etkileşim özelliğine sahip medya” olarak tanımlayan Prof. Dr. Süleyman İrvan, yeni medyanın gazeteciliği olumlu yönde dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Prof. Dr. İrvan, etkileşim ve hipermetin özelliğiyle okurların daha iyi bilgilenmesine, farklı kaynaklardan beslenmesine ve içerik üretimine katkıda bulunabilmesine hizmet edeceğini, bu nedenle yeni medyanın özelliklerini iyi kullanabilen gazetecilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Türkiye’de bu isimle açılan ilk yüksek lisans programı
Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programı, Türkiye’de bu isimle açılan ilk yüksek lisans programı olma özelliğini taşıyor. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, şöyle konuştu:
“Üsküdar Üniversitesi ilklerin üniversitesidir. Yıllardan beri Türkiye’de yeni medya kavramı ve de olgusu iletişim camiasında tartışılmaktadır. Ancak tuhaf olan nokta, yeni medya tartışmalarının çoğu zaman gazetecilik kavramı dışarıda tutularak yapılıyor olmasıdır. Oysa yeni medya olgusu ile gazetecilik olgusunu birbirinden ayrı tutamayız. Dijital iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte geleneksel gazetecilik söz konusu teknolojinin kullanımıyla dönüşerek ve çok daha güçlenerek geleceğe gidiyor. Geleceğin gazetecileri dijital teknolojiyi etkin biçimde kullanacak, yeni teknolojinin etkisiyle çok daha yüksek tempoda çalışacak, çok daha hızlı düşünecek, bilgiye hızlı ulaşacak ve üretimi hızla gerçekleştirecek olan gazeteci olacaktır. İşte biz de Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programımızda gerek akademik kariyer yapmak isteyen gerekse de gazetecilik mesleğini yapmak üzere hazırlanan gençlere geleceğin yeni medya temelli gazeteciliği konusunda eğitim vermeyi amaçlamaktayız. Bu isimdeki ilk yüksek lisans programı olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Bazı üniversitelerde yeni medya, bazı üniversitelerde ise gazetecilik olarak devam eden benzer programlar bulunmakla birlikte ilk kez her iki olguyu ve de kavramı birleştiren bir yüksek lisans programı olarak eğitime başlıyoruz. Her iki olguyu da kapsıyor olması, programın ne denli kapsamlı ve çağın gereklerine yanıt verir nitelikte olduğunun da önemli bir göstergesi. Akademik kadromuz ve ders programımız konusunda da oldukça iddialıyız.”
İnterdisipliner anlayış ve programlar arası esnek hareket alanı
Üsküdar Üniversitesinde lisansüstü programlar arasında hareket esnekliği bulunuyor. Prof. Güngör, üniversitede lisansüstü programların herhangi birinde eğitim gören bir öğrencinin istediği takdirde, başka yüksek lisans programlarından seçmeli dersler de alabileceğine dikkat çekti. Buna göre, örneğin, Yeni Medya ve Gazetecilikte yüksek lisans yapmakta olan bir öğrenci, ilgisini çekmesi halinde Medya ve Kültürel Çalışmalar veya Nöropazarlama yüksek lisans programlarındaki dersleri de alabiliyor. Hatta öğrenciler ilgileri doğrultusunda bu programların dışında kalan yüksek lisans programlarından da seçmeli ders seçebilme olanağına sahip. Üsküdar Üniversitesi, bilimde disiplinler arası ilişkiyi önemsiyor ve öğrencilerine programlar arasında esnek hareket olanağı sağlıyor.
Programa kimler başvuruda bulunabilir, mezunların istihdam alanları nelerdir?
Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programı kendi içerisinde interdisipliner bir yapıya sahip olup, dört yıllık lisans eğitimi diplomasına sahip herkes başvuruda bulunabilir. Programdan mezun olanlar ise iletişimin her alanındaki doktora programlarına devam edebilir veya medya sektöründe görev yapabilirler.
Bilgi almak için
Adaylar Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfasından, web sayfasında verilen e-posta adreslerinden veya telefonlardan ulaşarak bilgi alabilirler.
Program hakkındaki tüm ayrıntılar web sayfasında bulunmaktadır.
https://sobe.uskudar.edu.tr/tr/sayfa/yeni-medya-ve-gazetecilik-yuksek-lisans-programi-hakkinda
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)