Tea Talks’ta Türkiye'nin yakın siyasi tarihi masaya yatırıldı

 Tea Talks’ta Türkiye'nin yakın siyasi tarihi masaya yatırıldıÜsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Perşembe Platformu programları kapsamında önemli isimleri misafir etmeyi sürdürüyor. Tea Talks'un bu haftaki konuğu olan Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik Dönüşümü ve Özal Dönemi ile ilgili bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Bekir Berat Özipek konuşmasının başında çok partili hayata geçiş ve 1960 Darbesi'nden bahsetti.

Özipek; "Tek partili hayattan çok partili hayata geçilince oligarşik yapıdan demokratik yapıya geçildi ama 1960'da Türkiye'de sadece darbe olmadı. Vesayet sistemi de kuruldu. O zamanlar dışardan bakıldığında CHP'den çıkan biri Demokrat Parti'yi kurdu serbest seçimde kazandı diye bakılabilir ama alt yapısını CHP'de yapmıştı. Ezanın orijinal dilde okunması, Kürtlere katliam yapan isimlerin yargılanması bu alt yapıyı destekledi. Daha sonra ise Demokrat Parti otoriter bir yönetim kurmaya çalıştı ve vesayet sistemi istedi. Vesayet sistemi kuralım ki seçimde kaybetsek bile %90 oy alan başka bir parti iktidar bile olamasın sistemi istedi" dedi.

Özal düşünce özgürlüğünün önündeki yasaları kaldırdı

Özipek, Özal döneminin özgürlük ve eğitim alanında büyük gelişmeler dönemi olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Düşünce, ifade ve teşebbüs özgürlüğü ilkesini ön plana çıkaran Turgut Özal seçimi kazandı. Ve bu ilkeleri gerçekleştirdi, önce Türk Ceza Kanunu'ndan düşünce özgürlükleri ilgili yasaları kaldırdı. Kürt kelimesini yasaklayan kanunları kaldırdı ve yasaklanan sanatçıları affetti." dedi.
Özal'ın eğitim alanında yaptıklarına da değinen Özipek; "Eskiden yurtdışında okumak isteyen öğrenciler mülakatla seçilirdi. Zenginlerin, bürokratların çocukları devlet parası ile yurtdışında okurdu. Özal bunu kaldırarak Merkezi Sınav Sistemi'ni getirdi, herkesin eşit olmasını sağladı. Ve en önemli detay olarak da, yurtdışında okumak isteyen öğrencilere yabancı dil bilme zorunluluğu koymadı. Ama 28 Şubat'tan sonra yurtdışında okuma sistemi tekrar mülakata geri döndü." diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Bekir Berat Özipek'in söyleşisini PAMER Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur ile öğrenciler de ilgiyle takip etti. Baydur, söyleşi sonrası katılımından dolayı Özipek'e teşekkür belgesi takdim etti.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)