Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu iş yaşamında etik değerlerin önemini anlattı

Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu iş yaşamında etik değerlerin önemini anlattı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Pozitif Psikoloji Kulübü’nün birlikte düzenlediği “İş Yaşamında Etik Değerlerin Önemi” söyleşisinin konuğu Üsküdar Üniversitesi İnsan ve toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu'ydu. Merkez Yerleşke Kuleli Salonunda gerçekleştirilen etkinliği ilgi büyük oldu.

Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu iş yaşamında etik değerlerin önemini anlattı 2Ahlak ve etik nedir?

Konuşmasına öncelikle ahlak ve etik kelimelerinin anlamı açıklayarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu, ahlak kelimesinin Arapça'daki gulp sözcüğünden geldiğini ve gulp'un yaradılış manasında kullanıldığını yani ahlak bizim yaradılıştan gelen huyumuz, mizacımız demek istendiğini belirtti.

Ahlak sonradan kazanılmaz

Ahlak dediğimiz şey askıda duran ve gerektiğinde üstümüze giydiğimiz, daha sonra da duruma göre çıkardığımız bir olgu değildir, her duruma göre ortaya koyduğumuz bir karakterimizin olmasıdır diyen Osmanoğlu, “İş yaşamında etik davranışlar sergiliyoruz ama ailemizin yanında öyle değiliz, yolda yürürken bir takım kurallara riayet ediyoruz ama iş yaşamında etmiyoruz” dedi.
Konuyu bir başka boyutuyla da ele alan Osmanoğlu, ahlakın, 20-30 yaşlarından sonra elde edinilebilecek bir şey olmadığını ve bu kavramın çocuk yaşta aileden, okuldan alınacak eğitim yoluyla kazanılacak bir olgu olduğunu vurguladı.

Türkiye'de iş etiğine değer verilmiyor

TEDMER, TÜSİAD gibi kurumların iş etiği raporlarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) uluslararası iş ahlakına dair yapılan bir ankette; 10 puan üzerinden değerlendirilen Danimarka, Finlandiya gibi ülkeler 9.4, İsveç 9.3 sıralamasında yer alırken Türkiye 4.2 puanıyla bir çok ülkenin gerisinde kalıyor, dedi.
Dünya Bankası'nın 2008 verilerine de konuşmasında yer veren Osmanoğlu, Türkiye'de iş yapan işletmelerin %58'ne göre en büyük ahlaksızlığın yolsuzluk olduğunu söyleyerek, bu yolsuzluklara en çok kamu kurumlarında rastlandığını belirtti.

İş ahlakında bizden beklenen unsurlar nelerdir?

Başka çalışanlarla kurduğumuz ilişkileri, çalışanların üst yönetimle kurduğu ilişkileri, patronların çalışanlarla kurduğu ilişkileri de ele alan Osmanoğlu, bu ilişkiler arasında bizden beklenenin adil olma, doğruluk ve dürüstlük, şeffaf olma, sosyal sorumluluk bilincinin olması ve kamu mallarına saygılı olma olduğunu söyleyerek, birçok sorunun bu altı ilkeye riayet etmemenin sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Öğrencilere öneriler

Konuşmasının sonlarına doğru iş hayatına atılacak öğrencilere; işin teorisini öğrenme, kendine bir karakter oluşturma, yeteneğine uygun işlerde çalışma, iş yerinde hangi haklara sahip olduğunun bilinmesi konularında önerilerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu'na katılımından dolayı Pozitif Psikoloji Kulübü tarafından bir teşekkür çiçeği takdim edildi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)