Tasavvuf “İki Doğu’nun Köprüsü” oldu

Tasavvuf “İki Doğu’nun Köprüsü” oldu

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü tarafından Japonya ve Türkiye arasında akademik ve kültürel işbirliği kurulması amacıyla gerçekleştirilen eğitim programı başarıyla tamamlandı.  İki Doğunun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi kapsamındaki programa katılan Japon öğrenciler “tasavvufun yaşanır olduğunu gördük” diyerek Türkiye’den ayrıldılar.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca desteklenen proje Üsküdar Üniversitesi yürütücülüğünde Kyoto Üniversitesi ve Kerim Vakfı ortaklığı ile gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 23 Ocak ve 1 Mart tarihleri arasında Japonya’nın en önemli iki Üniversitesi olan Kyoto ve Tokyo Üniversitelerinden lisansüstü öğrenciler Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’ne gelerek Tasavvuf Kültürü içerikli Eğitim Programı’na katıldılar. Altı hafta olarak planlanan çalışmalar kapsamında yaklaşık 200 saat ders verildi.

Ülkelerinde İslam araştırmaları ve tasavvuf alanında çalışmakta olan bu öğrenciler katıldıkları programla, başta Modern Türkçe, Osmanlı Türkçesi ve ileri düzey Osmanlı Türkçesi ile tasavvuf metinleri okumaları olmak üzere, İslam Medeniyeti ve Tarihi, Tasavvuf Düşüncesi, Tasavvuf Tarihi ve Literatürü başlıklı dersler aldı.

Derslerde İslâmiyet’in doğuşundan itibaren İslâm dünyasındaki felsefi ve dinî düşüncelerin gelişim evreleri, önde gelen temsilcileri ve ana akımları,  İslâmiyet’in ortaya çıkışından itibaren düşünce tarihine ilişkin tarihsel sürecin tespiti, on dört asırlık tecrübeye dayalı tasavvufi düşüncenin başlıca konuları incelendi. Proje hedefleri doğrultusunda Osmanlı döneminde yapılan çalışmalara ağırlık verildi.

Japonya ve Türkiye arasında tasavvuf alanında çalışmalar yapmak ve iki ülke arasında akademik ve kültürel işbirliği geliştirmek amacıyla yapılandırılan İki Doğu’nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı başarıyla tamamlandı. Programa katılan genç araştırmacılar burada yaptıkları çalışmaların ardından eğitim programının her sene yapılması konusunda talep ve beklentilerini, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmalarda bulunmak isteklerini dile getirdi.
Kyoto Üniversitesi adına Proje Kordinatörü Prof. Tonaga da Eğitim Programı kapsamında öğrencilerin başlangıçta hedeflenen yönde gelişimlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye’de geçirdikleri süre içerisinde programın akademik içeriğinin yanı sıra üzerinde çalışmakta oldukları konuları manevi açıdan daha derin kavrama imkânı bulduklarını, Türkiye’nin tasavvufun yalnızca akademik olarak değil, günlük yaşamın içinde insani boyutta yaşandığı bir ülke olduğu konusundaki gözlemlerini aktaran öğrenciler, kendilerinin Japon akademik geleneğinin yeni nesil temsilcileri olarak, bu gelenek içerisinde henüz yer almayan Osmanlı tasavvuf düşüncesini araştırmaya yöneldiklerini ifade etti. Öğrenciler program sonunda beklentilerinin üzerinde maddi ve manevi kazanımlarla ülkelerine döndüklerini sözlerine ekledi.

Projenin ilk ayağı olan Türkiye-Japonya Buluşması Sempozyumu, 2016 yılı Ekim ayında Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirilmişti. Bir yıl sürmesi planlanan proje Kyoto Üniversitesinde düzenlenecek olan Proje Kapanış Konferansı ile sonuçlarını duyuracak. 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)