Ulusal Otizm Günleri’nde aileler bir araya geldi…

Ulusal Otizm Günleri’nde aileler bir araya geldi…

Üsküdar Üniversitesi, Ulusal Otizm Günleri’ne ev sahipliği yaptı. Otizmin masaya yatırıldığı programda otizmli çocukların gelişimi, ailelerin yaşadığı sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.

Birleşmiş Milletler tarafından Otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak amacıyla dünyada her yıl Nisan ayı Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan ise Otizm Farkındalık Günü olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi ve Otizm Federasyonu işbirliği ile düzenlenen ‘Ulusal Otizm Günleri’ nde otizm ile ilgili ailelere yönelik konular ele alındı.

Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin yaptığı açılış konuşmasında şunlara değindi;

“Günümüzde Otizm spektrum bozukluğuna rastlanma oranı 68’de 1’e yükselmiştir. Otizm global bir sorun haline gelmiştir. Bu hızlı yaygınlaşma neticesinde otizmli bireylerin yaşam boyu süren eğitim, istihdam, sosyalleşme ve tek başına yaşama becerisi gibi özel ihtiyaçlara cevap verilebilmesi için dünyada pek çok ülkede Otizm ayrı bir sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır. Otizm için özel geniş kapsamlı global ve ulusal planlar hazırlanmaktadır. Biz de federasyon olarak kurulduğumuz 2014 yılından bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız; Otizm engeline yönelik var olan yasa ve yönetmeliklerin geliştirilmesi eksik konulardaki mevzuatların düzenlenmesidir. Otizm farkındalık ayı olarak Nisan ayı boyunca ülkemizde çeşitli etkinlikler devam edecektir. 2 Nisan Dünya Otizm gününde farkındalık oluşturmak için İstanbul’da 3 ayrı köprüye ve büyük binalara mavi ışıklandırma yapılacak, Ankara’da TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi mavi ışığa bürünecek. Dünya’da ise örneğin Fransa’da Eyfel kulesi, Amerika’daki tüm köprüler ve Özgürlük Anıtı’nda da mavi ışılandırma yapılacak. Diğer yandan çalışmalar da sürmektedir. Biz federasyon olarak Türkiye Otizm Meclisi kurucu üyelerinden tüm STK’ların hazırladığı (vakıf, dernek, federasyon) Otizm Eylem Planı çalışmasını yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Bugün de bu toplantı için bizi destekleyen Üsküdar Üniversitesine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıya katılan Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Evren Can Yılmaz da yaptığı konuşmada; Bu çocuklarımız bizim sosyal hayatımızın bir gerçeği… Bizim farkındalık derecemizin artması ve bu çocuklarımızın erken tanısı, eğitim ve rehabilitasyonlarının erken başlatılması onların sosyal hayata ve topluma karışması için, bizlerler yaşamayı öğrenmesi ve hem de bizim onlarla nasıl yaşayacağımızı bilmemiz açısından çok önemlidir. Bu nedenle federasyon başkanı ve emeği geçen tüm hocalarımıza bu değerli çalışmaları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sarp, “Otizmli Çocuklarda Çocuk Gelişiminin Önemi” başlıklı bir sunum yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Barış da “Ailelerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı konuşmasında önemli tavsiyelerde bulundu.

Otizm genetik paneli WES (Whole Exome Sequencing) Nedir?

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)