Eğitimde Paradigma Dönüşümü Çalıştayı düzenledi
Türkiye Akademisyenler Platformu’nun 8-9 Şubat tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Tuzla Belediye’sinin desteğiyle gerçekleştirdiği “Eğitimde Paradigma Dönüşümü” başlıklı panel ve çalıştayda eğitim müfredatlarının milli kimliğin korunarak yenilenmesi, ders ve eğitim materyal ve kitaplarınn dikte edici öğelerden arındırılarak bilimselliğe ve felsefi arka plana kavuşturulması; gerektiği tartışıldı.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde 8-9 Şubat 2013 tarihlerinde Tuzla Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen, “Eğitimde Paradigma Dönüşümü Panel ve Çalıştayı”, Türkiye’nin dört bir tarafından katılan akademisyen, eğitimci ve eğitim yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşti.
“Eğitime Medeniyet Perspektifi” konulu başlayan ilk oturumun ardından oturumlar “Ders kitaplarının felsefi arka planı”, “Eğitimin sanat-meslek ve ahlak boyutu” konularının tartışılması ile devam etti. Panel programının ardından yeni bir program daha sunuldu. Programın akşam bölümünde ise okulların verimsizliğine karşı özel ve özgün yayıncılık ile okul-eğitim örnekleri “Sosyal Sorumluluk Projelerinde ve Eğitim Hizmetlerinde Güzel Örnekler” adı ile sunuldu.
Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın “Özellikle son yıllarda eğitim sistemimizde önemli değişiklikler gerçekleşti. Bu düzenlemelerle birlikte örnek aldığımız eğitim modellerinin milli kimliğimizle örtüşmesi de bir o kadar önem taşıyor. Eğitim kurumlarımız bilimsel olduğu kadar kişiliklerin oluşmasında da öncü konumdalar. Bundan dolayı eğitim sistemimizi kendi kimliğimizi koruyarak Pozitif Psikoloji uygulamaları ile modernize etmemiz gerekiyor. Kitaplarda ayrımcılığı çağrıştıran ifadelere zaman zaman rastlıyoruz. Bunların çıkarılması gerekiyor. Bu kapsamda Milli iradenin talebine uygun politikalar oluşturulmalı.” tespiti dikkat çekti.
Türkiye Akademisyenler Platformu Başkanı Prof. Dr. Osman Çakmak ise çalıştayın çıktılarının eğitim sistemimiz ve özellikle sağlıklı materyal üretimi; ilk ve ortaöğretimde hayata geçirilmeye çalışılan FATİH projesinin verimli bir şekilde realize edilmesi, müfredat ve ders kitaplarının gerçek bilim prensipleri ve kimliğimizi oluşturan referans kaynakları doğrultusunda yeniden biçimlendirilmesi zamanı geldiğini dile getirdi.
Ayrıca ülkemizde eğitim ve bilim-araştırma problemleri söz konusu olduğunda genellikle biçimsel problemlerin gündeme geldiğini, olması gereken bakış açısının bir türlü masaya yatırılamadığını ifade etti.
Türkiye Akademisyenler Platformu Başkanı Prof. Dr. Osman Çakmak “Türkiye Akademisyenler Platformu’nun sorun çözmede takip edeceği metodu şu şekilde anlattı: “Yapılması gereken; sorunların yanlış, eksik, üstü örtülü durumdan, ne olduğu belli olmayan biçimden kurtarılmasıdır. Önce doğru soruyu sormayı sağlamak, sonra da o sorulara ortak akılla ve beyin fırtınası yöntemleriyle cevaplar aramak ”.
Çakmak, Platformun bir “tavsiye“ ve “öneri” merkezi olmaktan öte; çözüm örnekleri gösterme, potansiyelleri harekete geçirme ve bir araya getirme, çözümü gösterme merkezi olacağını belirtti. Türkiye Akademisyenler Platformu’nun eğitimi ve araştırmayı hedef göstermek için kurulduğunu; sorunlar için bir çözüm merkezi ve düşünce kuruluşu olarak çalışmak istediğine vurgu yaptı.
Tuzla Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen “Eğitimde Paradigma Dönüşümü” Çalıştayı toplantıları sonucunda ders ve eğitim materyallerinin hazırlanması, referans sistemlerinin kurulması için raporlar oluşturuldu. Bu raporlar yaz aylarında düzenlenecek sempozyum için de kaynak olacak.