Aile gemisini kurtaracak protokol imzalandı
Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama, Araştırma Merkezi (ŞİDAM), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İşbirliği Protokolü İmzaladı
Dünya’nın en büyük sorunlarından biri olan şiddet ve benzeri olaylar giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün, Şiddet ve Sağlık Dünya Raporu’na göre, kişiler arası şiddet sonucunda her yıl yaklaşık 520 bin kişi ölüyor. Birleşmiş Milletler Çocuğa Yönelik Şiddet Küresel Araştırma Raporu’na göre ise, tüm dünyada milyonlarca çocuk şiddetin, yaşamın normal bir parçası olduğuna inanarak büyüyor.
Üsküdar Üniversitesi bünyesinde Ağustos 2012’de kurulan “Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞİDAM)” suç ve benzeri konularda çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında şiddetle ve suçla mücadelede toplumun beklentilerine, ihtiyaçlarına uygun hizmetler üretilmesi amacıyla çözümler geliştirmek üzere, Aile ve Sosyal Politkalar Bakanlığı ile işbirliğine gidildi.
Bu işbirliği çerçevesinde düzenlenen protokol imza töreni, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve ŞİDAM Müdürü Adem Solak’ın katılımı ile 1 Şubat 2013 Cuma günü gerçekleşti.
Protokol çerçevesinde; aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlılarla ilgili suç ve mağduriyet gibi her türlü yasal mevzuatın gerektirdiği konularda etkin hizmet modelleri geliştirilmesi, araştırmalar yapılması, her türlü çözüm ihtiyacına yönelik projeler geliştirilmesi gibi önemli akademik çalışmalar üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Şiddeti davranış sağlığı ve bilimleri alanında dikkatle ele alınması gereken bir kavram olarak görüyoruz. Çünkü şiddet, toplumsal ruh sağlığını etkileyen en önemli olgulardan biri. Bu alanda üniversite olarak üzerimize düşen her çalışmayı önemli bir toplumsal sorumluluk yaklaşımı ile yürütüyoruz. Amacımız şiddet, mağduriyet, ihmal ve istismar gibi konulara çözümler sağlayacak projeler geliştirerek, topluma fayda sağlamak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ismiyle Bakan Fatma Şahin ile yeni bir yapılanmaya giren bakanlık, önemli kadrosuyla araştırmadan ziyade çözüm üreten bir yapı haline geldi. Ailede yaşanan olumsuzluklar yıllardır istatistiklerle tespit edilmiş ancak bu olumsuzluğun giderilmesinde çok fazla bir şey yapılamadı. Yaşanan olumsuz gelişmelerin çözümünde bilimsel bilgi ve veriler ışığında hareket edilmesi gerekiyordu. Bunu da ancak üniversiteler yapar.
Üsküdar Üniversitesi de bünyesinde oluşturduğu ‘Aile ve Şiddet Araştırma Merkezi-ŞİDAM’ ile davranış sağlığı ve bilimlerinde özelleşmiş bir yapı bu konuda da önemli projeler üreten, gelecek projeksiyonu olan bir alt yapıya sahip. Bakanlığın bir çözüm ortaklığına ihtiyacı vardı. İhtiyaç duyduğu bilgi birikimimizi ve ürettiğimiz projelerimizi bakanlığımıza sunduk. Artık çalışmalarımızla aile bağlarının güçlendirilmesi, aile değerlerinin desteklenmesi, boşanmaların azaltılması ve şiddetin sona ermesi için Türkiye çapında uluslararası referanslarla çalışmalar yapılacak. Bakanlığımız da projeleri çok önemsiyor. Bu işbirliğinin toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum ” dedi.