Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Trump, sosyal medya sayesinde kazandı”
Küçükçekmece Belediyesi'nin Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamından düzenlenen “İnsan Onaran Konuşmalar” programının konuğu Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dı. Yusuf Özkan Özburun’un yönettiği ve Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi programına çok sayıda dinleyici katıldı.
Gündemdeki konuları psikolojik açıdan ele alan Tarhan, Psikolojik ve Asimetrik Savaş, 15 Temmuz Darbesi ve Sosyal Medya ve ABD seçimlerine değindi.
Çin Seddi psikolojik savaşın öncüsü
“Çin Seddi ilk olarak zihinlerde inşa edildi. Bu nedenle Çin, psikolojik savaşın öncüsüdür. Tabii durum zamanla değişen bir hal aldı, şu an da liderliği İngiltere elinde tutuyor. Psikolojik savaşla ilgili ST35 isimli bir kitap var ve bu kitap silahlı kuvvetlerde ders olarak okutuluyor. Amacı, ülke işgal altında kalırsa, direnç oluşturmak için, mukavemet oluşturmak ve düşmanı uzaklaştırmak için öğretiliyor. Ancak kötü niyetli kişiler bunu asimetrik savaş şeklinde tek kurşun atmadan savaşı kazanmak için bunu kullanıyor. Amaçları iki kişiyi birbirine düşürüp, kavga ettirip, buradan kendi çıkarına bir sonuç çıkarmayı amaçlıyor.”
Darbenin arkasında ki güç; Atlantikçi Ekol
“Enver Paşa zamanında İngiltere, Almanya gibi güçler bir ekol oluşturdu. Atlantikçi ekol… Darbenin arkasında güçte böyle bir ekol. 15 Temmuz’da yapılan kalkışma FETÖ’cü darbe olarak biliniyor ama arkasında Atlantikçi ekol gibi bir güç var. Bu sayede birçok yere ulaştı ve herkesi kullandı. Tabii kendini de kullandırtarak! Atlantikçi ekolde yetişen subaylar kontrol altında olmalı. Kurmaylık eğitim alanlar, NATO eğitimi alıyorlar. Dost diye bildiğimiz insanlar, bize operasyon yapıyor. İşte psikolojik savaş budur.”
Asimetrik Savaş meydanda
“ Asitmetrik savaşın eski adı gayrinizami harptir. Gayrinizami harp yönetmeliği var, tanımlamaları var. Strateji, taktik, propaganda nedir, buradan bunlar var. Propagandanın çeşitleri var. Beyaz propaganda, gri propaganda, kara propaganda, silahlı propaganda gibi. Ama bu işgal altında uygulanması gereken bir şeydir. Ama bunu devletin içindeki Batı Çalışma Grubu, 28 Şubat döneminde bunu halka karşı kullandı. Bunu yapmak meşru hukümeti işgalci gibi görmektir. Bu milli iradenin seçtiği kadroları tanımıyorum demektir. Sokakta ki her hangi bir köpeğe biri çıkıp kuduz dese, insanlar hemen galeyana gelip o köpeğin peşine düşerler. Onu tehdit olarak görürler. Asimetrik savaş işte böyle bir şey… Asimetrik savaş yada psikolojik savaş artık etki odaklı savaş da deniyor. 4. nesil savaşlar da deniyor. Çünkü burada hiç silah kullanmadan, kendini bile belli etmeden ağırlık merkezlerini değiştiriyorsun. Burada medya ve propaganda çok önemli. Bundan sonraki savaşların hepsi asimetrik savaşlar olacak.”
Artık sosyal medya, merkez medyadan daha güçlü
“ABD seçimlerinde bir ideanın daha değiştiğini gördük; sosyal medya merkez medyadan daha güçlü… Trump’ın başarısında sosyal medyanın payı çok büyük, yerel medya Clinton’ı destekliyordu ve Trump aleyhinde bilgiler paylaşıyordu. Buna rağmen sosyal medya sayesinde Trump bu yarışı önde bitirdi.”
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)