Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Savaşın mağduru çocuklar eğitimle geleceği hazırlanır”


 Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Savaşın mağduru çocuklar eğitimle geleceği hazırlanır”

Çocuk göçmenlerin yasal, ekonomik ve sosyal hakları konusunda iyileştirme yapmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1 yıl önce başlatılan “Suriyeli Mülteci Çocuklarla Elele Projesi” sona erdi. Üsküdar Üniversitesi ortaklığında başarıyla tamamlanan proje için bitiş galası düzenlendi. Törene katılan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Suriye'deki savaşın mağduru olan çocukların Türkiye'deki hayatlarına ilişkin önemli tespitlerde bulunurken, bu çocukların mutlaka iyi bir eğitim verilerek geleceğe hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Savaşın mağduru çocuklar eğitimle geleceği hazırlanır” 2Çocuk göçmenlerin yasal, ekonomik ve sosyal hakları konusunda Avrupa'daki iyi uygulamalar yoluyla Türkiye’deki bilgi birikimini artırmak ve AB modellerine dayanarak Türkiye’de göçmen çocuklar için eğitim şartlarının iyileşmesini sağlamak amacıyla Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından finanse edilen Suriyeli Mülteci Çocuklarla Elele Projesi bir yıllık bir çalışmanın ardından sona erdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Merhum Hacı Habibullah Geredevi Vakfı HAGEV, Sivil Toplum Diyaloğu ve İtalyan CEIPES tarafından desteklenen projede özellikle İstanbul Ümraniye ve Sultanbeyli ilçelerinde yaşayan Suriyeli mülteci aileler ve çocuklarıyla eğitim çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde Uluslararası Göç ve Çocuk Sempozyumu gerçekleştirildi.

Projenin kapanış gala töreni Mercure Otel Altunizade’de yapıldı. Proje süresinde yapılan çalışmalara değinildi, çözüm önerileri kamuoyuyla paylaşıldı ve eğitim alan çocukların gösterileri sahnelendi.

Türkiye tarihe geçecek bir iş yapıyor

Projede görev alan ve 1 yıl boyunca emek veren herkesin çok zor bir iş başardığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Suriye’deki savaş ve mülteci sorunu nedeniyle ülkenin büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi.

Tarhan; “Dünya’daki güçlü kapitalist sisteme rağmen Türkiye, Suriyeli mültecilere kapılarını açtı ve onlar için birçok çalışma yapıyor. Büyük bir hayırseverlik örneği sergiliyor. Yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciye sahip çıkıldı, kucak açıldı ve şu an tarihi bir iş yapılıyor. Bunu insaf sahibi, insani duyguları olan insanlar sayesinde yapıyoruz. Eğer mülteci ailelerin çocuklarına sahip çıkmazsak, onları eğitip iyi yetiştirmezsek Pakistan’ın düştüğü hataya düşeriz. Pakistan’ın başına büyük bela olan Taliban ve diğer terör grupları, mülteci ailelerin eğitimsiz çocuklarından kuruldu. Eğer biz de sahipsiz ve eğitimsiz bırakırsak onlar da geleceğin terör gruplarının birer mensubu olabilirler. Onları terör örgütlerinin ellerine bırakmayalım.” dedi.
 
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Savaşın mağduru çocuklar eğitimle geleceği hazırlanır” 3Maddi yetersizlik en önemli sorun

Projeyle ilgili olarak çok önemli çalışmalar yapan Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abulfaz Süleymanov da proje sonunda ulaşılan sonuçları ve çözüm yollarını özet halinde paylaştı.

Süleymanov; “En önemli sorun ne yazık ki maddi yetersizlik. Bu sorun günlük yaşamı çok ciddi etkiliyor. Yetişkinlerin işsiz olması ve maddi kazanç sağlayamaması nedeniyle çocuklar çalışıyor. Okula gitmesi gereken ve eğitim almasın geren çocuklar ne yazık ki para kazanmak için çalışıyor. Diğer bir sorun da sağlık sorunları. Kötü şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışan mülteciler sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Okula giden çocuklar da Türkçe bilmedikleri için dil sorunları nedeniyle eğitim konusunda sıkıntı yaşıyorlar. “ dedi.

Suriyelilerin entegrasyonu için çalışıldı

Temel amacı Türkiye’de yaşayan mülteci çocukların eğitim şartlarını iyileştirmek ve entegrasyonu sağlamak olan projede 1 yıl boyunca; 4 tane saha raporu yayınlandı, İtalya ve Finlandiya’da yaşan mültecilerin durumu yerinde gözlemlendi, Avrupa ve Türkiye’de mültecilere yardım konusunda çalışan kurumların birbirleriyle iletişim sağlamasına yardımcı olundu, Kasım ayında Üsküdar Üniversitesi önderliğinde Uluslararası Göç ve Çocuk Sempozyumu düzenlendi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Savaşın mağduru çocuklar eğitimle geleceği hazırlanır” 4

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)