Neden #EliniVer

Neden #EliniVer

 

Üsküdar Üniversitesi, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında düzenlediği sosyal medya kampanyası ile Psikolojik İlk Yardım’ın önemine dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan tarafından başlatılan kampanya sosyal medyada #EliniVer hashtagi ile gerçekleştiriliyor.

 

Çevremizde ve tüm dünyada maalesef savaş, doğal afet, kaza, yangın ve kişilerarası şiddet (taciz, tecavüz) gibi farklı türlerde acı veren olaylar yaşanıyor. Bu olaylardan bireyler, aileler ve hatta tüm toplum etkilenebiliyor. Bununla ilgili ise her birimizin birey olarak farkında olması gereken insani bir görevimiz var: Psikolojik İlk Yardım...

Psikolojik İlk Yardım, toplum genelinde profesyonel bir eğitim gerektirmeden herkesin bireysel olarak çevresinde bir felaket yaşamış birine yardım elini uzatabileceği bir davranıştır. Profesyonel eğitim gerektirmediği hâlde, bu davranışta bulunacak kişilerin temel bir eğitimden geçmesi de şarttır. Ülkemiz genelinde ise bu eğitimden de önce; çoğunluğun “Psikolojik İlk Yardım” adında bir temanın varlığından bile haberdar olmadığı gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda bu kampanyanın birincil amacı; Psikolojik İlk Yardım adında insani bir görevin varlığından haberdar etmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmaktır. Kampanyanın zincir amacı ise; bireylerin bu yardım hakkında eğitim alabileceği çeşitli makale veya video içeriklerine yönlenmesini ve bu konuda bilinçlenmelerini sağlamaktır.

Bizler bu farkındalığı nasıl oluşturabiliriz?

Çok basit! Kampanyanın duyurulması için birincil olarak kullanılacak mecralar Instagram, Twitter ve Facebook başta olmak üzere sosyal medya olacaktır. Kampanya ile ilgili tüm konuşmaları ise tek bir çatıda toplayabilmek ve zincirleme katılımı devam ettirebilmek için belirlenen hashtag “#EliniVer” olarak belirlenmiştir.

Neden #EliniVer:

Psikolojik İlk Yardımın asıl amacı; herhangi bir felaket ardından felaketten fiziken kurtulmuş ancak ruhen etkisi altında olan kişilere bilinçli şekilde yaklaşmaktır. Bu yardıma karşılık gelecek şekilde ise aslında Psikolojik İlk Yardım bilincine sahip kişilerin yardım elini uygun bir şekilde uzatmalarıdır. Bu yardım elini uzatma sorumluluğu ise tüm insanlığı ilgilendirir ve bu insani bir görevdir.

Nasıl Yayacağız?

Öncelikli olarak seçilen toplum tarafından ünlü olarak kabul görmüş kişiler; ellerini uzattıkları bir fotoğraf eşliğinde; Instagram’dan, Twitter’dan ve Facebook’tan bir fotoğraf yayınlar. Bu fotoğrafta bireysel olarak kendi belirledikleri bir arkadaşlarını bu fotoğrafla ve #EliniVer hashtag’iyle kampanyaya davet ederler. Ve o arkadaşlarından da başka bir arkadaşını kampanyaya davet etmesini rica ederler. 10-15 kişi ile başlayan bu davete katılanların her biri, bu hashtag altında istedikleri mecradan ellerini uzattıkları fotoğraflarla katılımı artırır. Kampanyayı başlatmak için düşünülen ilk kişi de; Nevzat Tarhan olarak düşünülmüştür.

Örnek Instagram ve Facebook paylaşımı:

Psikolojik İlk Yardım için #EliniVer! 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesi ile; Psikolojik İlk Yardımın öneminin farkında olalım. Bu farkındalık için değerli arkadaşım X’ten elini vermesini ve onun da elini uzattığı bir fotoğrafla bir dostunu bu kampanyaya davet etmesini rica ediyorum. Siz de bir arkadaşınızı davet ederek bu zincirin bir parçası olabilirsiniz. #EliniVer

Neden #EliniVer

Örnek Twitter Paylaşımı:

Psikolojik İlk Yardım için #EliniVer! Değerli @xxxxx'i davet ediyor ve başka bir arkadaşını kampanyaya çağırmasını rica ediyorum.