Tıp eğitiminde, 3 boyutlu organlar ve organ sistemleri ile ders verilecek…

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar ve proje ekibi META-TIP projesi önemli bir çalışma başlattı. Çalışma ile öğrencilerin ve araştırmacıların daha iyi bir eğitim alabilmesi için gerçek organların 3 boyutlu olarak taranıp, dijitalleştirilerek VR gözlüklere uygun hâle getirilmesi, oluşturulacak olan 3 boyutlu organlar ve organ sistemleri sayesinde öğrencilerin birebir olarak sınıf ortamında anatomi derslerini deneyimlemeleri hedefleniyor.

Gerçeğine en uygun şekilde derslerin işlenmesini amaçlıyor

META-TIP projesi, Tıp fakültelerindeki anatomi eğitiminde kullanılacak organları metaverse evreninde simüle etmeyi ve bunu yapabilmek için sanal sınıf odaları yaratılmasını ve öğrencilerde bulunacak olan metaverse erişimine sahip cihazlar (vr gözlük, tablet vs.) ile anatomi eğitimi verilmesini amaçlıyor. Sanal anatomi derslerinde kullanılacak olan organ ve organ sistemleri gerçek organların taranmasından elde edilip 3 boyutlu ortama aktarılacağı için gerçeğine en uygun şekilde derslerin işlenmesi sağlanacak.

Proje danışmanlığını üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar ve Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan’ın ekibinde; Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Temsilcisi, proje takım kaptanı Stj. Dr. Mustafa Şanverdi ile tıp öğrencileri Emre Kaan Şanverdi, Mert Güngör, Mahmut Onat Özten, Doğasav Sümer bulunuyor.

3 boyutlu organlar ve organ sistemleri oluşturulması hedefleniyor

Günümüz dünyasında eğitim ve bilimsel araştırma konularında daha iyi bir eğitim verilip, araştırmalara yer verilmesi üzerine kaynak ve ekipman sorunu oldukça yaşanmaktadır. Ülkemizde tıp eğitimi alan ve çalışma yapan insanlar kadavra sayılarının yetersizliğinden dolayı (bir öğrenci başına düşen kadavra sayısının yetersizliği) aktif bir şekilde öğrenim gerçekleşememektedir. Aynı zamanda çalışmalarda gerekli prosedürlerin kadavra kıtlığından dolayı gerçekleştirilememesi ve zaman kaybı gibi olumsuz sonuçlar doğmaktadır. Sağlık Bilimleri başta olmak üzere eğitim gören öğrencilerin ve araştırmacıların daha iyi bir eğitim alabilmesi için gerçek organların 3 boyutlu olarak taranıp, dijitalleştirilerek VR gözlüklere uygun hâle getirilmesi planlanmaktadır. Oluşturulacak olan 3 boyutlu organlar ve organ sistemleri sayesinde öğrencilerin birebir olarak sınıf ortamında anatomi derslerini deneyimlemeleri hedeflenmektedir. Bu sayede tıp ve bilim dünyasına öncülük edecek, sağlık ve eğlence sektöründe (video oyun endüstrisi) alanında Metaverse kolunun oluşumunu destekleyen yazılım temelli bir proje olması hedeflenmektedir.

Prototip ürünün çıkması için çalışmalar sürüyor

Teknofest yarışmasında eğitim teknolojileri üniversiteler grubunda finale kalan META-TIP projesinin, prototip ürününün çıkması için ise çalışmalar sürüyor. Proje, onuncu yılını kutlayan ve UBI Global tarafından üniversitelere bağlı kuluçka merkezleri arasında ilk 5’te gösterilen İTÜ Çekirdek kuluçka merkezine kabul aldı.

Big Bang etkinliğine hazırlık yapılıyor…

Proje, Türkiye’nin ilk Living Lab’i olan ve 2013 yılında halka kapılarını açan Başakşehir Living Lab, bilişim teknolojileri ve tasarım konulu ürün ve hizmetlerin geliştirildiği Başakşehir Belediyesi bünyesinde bir inovasyon ve teknoloji merkezine girmeye hak kazandı.

Ayrıca ekip, şu anda Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan Big Bang etkinliğine de hazırlanıyor.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)