Tıbbi Patoloji Teknikerliği için bir iş tanımı, kılavuz olacak…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Patoloji Teknikerliğinin Sağlıkta Yeri ve Dernek Faaliyetlerimiz’ konulu etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe konuk olarak Tıbbi Patoloji Teknikerliği Dernek Başkanı ve Ankara Bayındır Söğütözü Hastanesi Patoloji Bölümü Baş Teknikeri Gizem Havva Bilgin katılım sağladı.

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Patoloji Laboratuvar Teknikleri Program Başkanı Öğr. Gör. Eda Yetimoğlunun yaptığı etkinliğe katılım yoğun oldu.

“Haziran 2020 yılında ‘Tıbbi Patoloji Teknikerliği’ derneğini kurduk”

Online gerçekleştirilen etkinlikte Tıbbi Patoloji Teknikerliği Dernek Başkanı ve Ankara Bayındır Söğütözü Hastanesi Patoloji Bölümü Baş Teknikeri Gizem Havva Bilgin, patoloji teknikerlerinin artık işe başladığında bir görev tanımı ve kılavuzu olacağından bahsetti. Bilgin; “Haziran 2020 yılında tıbbi patoloji teknikerliği derneğini kurduk. Sağlık Bakanlığı bizi toplantıya davet ettiğinde bakanlığın bizi muhatap alması için bir dernek kurmamız gerektiğini söylediler çünkü bir dernek, bir sivil toplum kuruluşu olmadığınız sürece herhangi bir iletişim haline geçemiyorsunuz. Yani şahsi olarak sizi muhatap almıyorlar çünkü bir dernek olmak gerekiyor. Bu yüzden biz de elimizi taşın altına koyduk, derneğimiz kurduğumuzda araya Covid girdi ve bu yüzden işler yavaş ilerledi. Gerek telefon gerek mail ile bakanlıkla çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar neydi? Bize iş analiz forumları gönderdiler. Bu dosyaları incelememizi ve bunları doldurmalarımızı istediler. Bu iş analiz formlarında bir patoloji teknikerinin gün içerisinden yaptığı bütün işleri, iş kollarını, ne kadar sürede yaptığını belirten dosyalardı ve 25 adet dosya hazırlandı. Bu konuyla alakalı, bu dosyaları bakanlığa sunduğumuzda bazı geri dönüşler aldık. Geçtiğimiz aralık ayında Antalya’da yapılan çalıştayda akademisyen hocalarımız ve patoloji federasyonundan katılan hocalarımızla beraber dosyalar bakanlığa sunuldu ve kabul edildi. Bu dosyalar bir patoloji teknikeri bir yerde işe başladığında özel hastane olsun, devlet hastanesi olsun bir görev tanımı yani kılavuzu olacak. Şu an böyle bir kılavuz yok. Bu alanda hiçbir çalışma yapılmamış, yani siz işe başladığınızda kılavuzunuz olacak. Hazırladığımız iş analiz formlarından sonra bakanlıktan gelen cevap; ‘Cidden sizin mesleğiniz tıbbi laboratuvar teknikerliği ile iş kollarınız apayrıymış.’ oldu. Görevler çok farklı, bunun farkına vardılar. Bunun çözülmesi için elimizden geleni yaptık. Onların da bunun farkına varmaları bizi gerçekten çok mutlu etti. İleride bunun sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Teklif sağlık komisyonunun elinde bekliyor”

Yasa gereği yalnızca analitik süreçte patoloji laboratuvarı çalışması zorunluluğuna dikkat çeken Gizem Havva Bilgin; “Patoloji laboratuvarı teknikeri dışındaki kişilerin çalışması 2013 yılında tıbbi laboratuvar yönetmeliği gereği aslında yasaktır ama yardımcı eleman olarak çalışabilir. Yasa gereği yalnızca analitik süreçte patoloji laboratuvarı çalışması zorunludur ama bu her yerde uygulanmıyor çünkü istihdamda bu sorun var. Bu sorunu açmak için 2013 yılında sağlık bakanına bir kanun teklifi ile gittik, kabul etti ama bugüne kadar mesafe kat edemedik. En son 4-5 ay önce şu anda mecliste sağlık komisyonunun başı bu teklifi götürdüğümüz zaman bakan olan Recep Akdağ ona tekrar dolaylı olarak ulaşıp; ‘Bu kanun teklifi için bir şeyler yapılabilir mi?’ şeklinde 4-5 ay önce bir kez daha gittik ama bugüne kadar sonuç alamadık. Şu anda bu teklif sağlık komisyonunun elinde bekliyor. Bunu bir şekilde geçilmesini sağlayabilirsek bu sorun ortadan kalkacak.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)