Radyolojideki Güncel Gelişmeler Üsküdar Üniversitesinde ele alındı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Üniversite Kültürü dersi kapsamında düzenlenen, “Radyolojide Güncel Gelişmeler” konulu seminer Çarşı Yerleşke Emir Nebi-1 konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminerin moderatörlüğü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Affidea Operasyon Direktörü Öğr. Gör. Barış Cavlı ve Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve Öğr. Gör. Dilara Nilay Ervakit tarafından gerçekleştirildi.

Seminere Kalite Yönetim Sistemleri Uzmanı Sibel Öztürk ve Kimya Yüksek Mühendisi, İş güvenliği Uzmanı, Radyasyon Güvenliği Danışmanı Salih Şimşek konuk olarak katılım sağladı.

Sibel Öztürk: “Kalite bir yaşam tarzıdır”

Kurumlarda kalite yönetim sisteminin önemine dikkat çeken Kalite Yönetim Sistemleri Uzmanı Sibel Öztürk; “Kalite Yönetim Sistemi, bir kaliteci olarak, sistemli çalışmak yöntemidir. Kalite bir yaşam tarzıdır. Bu sistemi kurabilmek için öncelikle Bir ISO belgesi almanız gerekir. Bazı özellikleri taşıyarak akledilebilir bir firma olursanız işleriniz daha kolay ilerler. Risklerinizi ve hedeflerinizi belirlersiniz. Sürekli iyileştirmeye açık olursunuz. Firma ve hastane olarak sürekli diğerlerinden hep bir adım ileride olursunuz. Kalite yönetiminde bazı süreçler vardır. Bunlar kalite yönetiminin sistemini izlemek ve performansını izlemek ve değerlendirmektir. Yani riskleri belirlemektir. Hasta talep şikayetleri ile ilgili süreçleri yönetmek ki iç denetim faaliyetleri en önemli konulardan biridir. Kalite dokümantasyonların hazırlanmasında rol oynamak, kurum içi aksaklıkları tespit etmek ve önleyici aksiyonların alınmasını sağlamak, süreç geliştirme çalışmaları yapmaktır. Kalite yönetim sisteminde etkin bir sitem oluşturmak için iyi bir dokümantasyona sahip olmak gerekir yani yazdığını yap, yaptığını yaz. İş hayatınız boyunca hangi meslekte olursanız olun hep prosedürler, formlar karşınıza çıkacaktır.” Şeklinde konuştu.

Salih Şimşek: “Vicdanlı ve işinde iyi olan bir radyoloji teknikeri olun”

Radyasyonun hayatımızda hep var olduğunu ifade ederek bir Radyoloji teknikerinin sahip olması gereken özelliklere vurgu yapan Salih Şimşek, radyasyonun enerjinin aktarım şekli olduğunu söyledi. Radyasyon deyince hep kötü bir şey algılıyoruz diyen Şimşek, “Radyasyonun zararlı olanı var, olmayanı vardır. İyonlaştırıcı olmayan radyasyonlar vardır. Yani hayatımızın içinde her yerde kullandığımız telefonlar, bilgisayarlar, Wifi Sistemleri, mikrodalga fırınlar, ısıtıcılar vardır. Zarar vermiyor ama onlar da birer radyasyondur. Ancak frekansı artıp dalga boyu azaldıkça, enerjisi artmaya başladıkça bize zarar vermeye başlıyor. Dünyada bir insana radyasyon verme yetkisi olan tek meslek grubu radyoloji teknikeridir. Bir insana radyasyon veriyorsunuz. Ancak iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun zararı ile ilgili kanıtlanmış bir durum yoktur. Solunum, beslenme yoluyla hatta içtiğimiz bir sudan bile radyasyon alabiliyoruz. Radyoloji teknikeri olarak çekim yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Yanlış bilgiler, hastaya verdiği dozu bilmeyen bir radyoloji teknikerine denk gelirseniz geçmiş olsun size. Bu konuda çok dikkatli olun. O yüzden vicdanlı ve işinde iyi olan bir radyoloji teknikeri olun. Hastalara yaptığınız şeyin farkında olun.” Dedi.

Katılımcılar tarafından yoğun ilgi gören seminer soru – cevap etkinliğinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)