Büyüme korkusu ‘Peter Pan Sendromu’

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kalkandelen Özdin “İçimizdeki Peter Pan” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Dr. Özdin, konuşmasında daha çok 18-25 yaş arası genç bireylerde rastlanan büyüme korkusuna karşılık gelen ve ‘Peter Pan Sendromu’ olarak ifade edilen durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Peter Pan Sendromu barış ortamının sağlanamadığı durumda ortaya çıkmaktadır”

Büyüme korkusunun kaynağına inmek için aile içi ilişkilere odaklanmak gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özdin, gençlere evdeki kararlarda söz hakkı verilmesi, bazı sorumlulukları taşımalarına, kendi kimliklerini kanıtlamasına ve özerkliğini denemesine fırsatlar verilmesi gerektiğini belirtti. Özdin, gençlerle anne-babaları arasındaki anlaşmazlıkların birbirlerini yanlış algılamalarından ve iletişim eksikliğinden kaynaklandığı düşünüldüğünde, ebeveynlerin göstereceği ilgi ve anlayışlı bir yaklaşımın ilişkiyi barış içinde tutacağına işaret etti. Dr. Öğr. Üyesi Özdin; “Peter Pan Sendromu bu barış ortamının sağlanamadığı, genç ve ebeveyn arasında aşılmaz iletişim engelleri, zıtlaşmalar olduğu durumda ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Peter Pan karakteri sonsuz gençliğin ve bitmek bilmeyen çocukluğu sembolüdür”

Peter Pan karakterinin sonsuz gençliğin ve bitmek bilmeyen çocukluğu sembolü olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özdin, bunun yetişkin yaşamın sorumluluklarının hiçbir zaman bireyin omuzlarına yük olarak binmemesi durumunu simgelediğine dikkat çekti. Dr. Özdin; “Bir başka deyişle çocuk kalmak sorumluluk almamak ile eşdeğerdir.” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Özdin konuşmasının sonunda kişilerin olgunlaşamamasına sebep olan bireysel nitelikli bu kaçışın toplumsal nitelikli neden-sonuç ilişkilerinin irdelenmesinin de sorunun çözümü için elzem olduğunu vurguladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)