‘Belgesel: Benim Varoş Hikâyem’ Üsküdar Üniversitesinde gösterildi

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Kulübü tarafından, gündelik yaşam sosyolojisi dizisi olan ve Yunus Ozan Korkut’un yönettiği ‘Benim Varoş Hikâyem’ belgeselinin izletildiği ve yorumlandığı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin moderatörlüğünü ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Sokrates Salonunda gerçekleşen etkinlikte belgeselin konusunu kapsayan suç üzerine bir tartışma yürütüldü.

Prof. Dr. Barış Erdoğan: “Suçu ortaya çıkaran karmaşık etkenlerin incelenmesi gerekir”

‘Benim Varoş Hikâyem’ adlı belgeselin izlenmesinin ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan belgeselin tanıtımını yaparak suçun ortaya çıkması sürecinde psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve politik yönlerin etkili olduğunu vurguladı. Erdoğan; “Suçun ortaya çıkması sürecinde psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve politik yönler etkilidir. Suçun işlevsel ve etkileşimci bir bağlamda toplumsal yapıyı şekillendiren etkenlerden birini teşkil ettiğini gözlemledik.  Bu nedenle suçu ortaya çıkaran çok yönlü ve karmaşık etkenlerin derinlikli bir biçimde incelenmesi gerekir. Suçun önlenmesi ancak hedefinin pragmatik ve öznel yaklaşımların dışına çıkılarak sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin de fikir alışverişinde bulunduğu etkinliğin sonunda Prof. Dr. Barış Erdoğan; “Bundan sonraki belgesel ve filmlerin seçiminde öğrencilerden gelecek önerileri heyecanla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.  

Arş. Gör. Berat Dağ: “Suç politik nedenler tarafından gerekli görülebilir”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Berat Dağ, Thomas Teorisi’nin önemini vurguladı. Dağ; “Durkheim’ci bir çerçeveden bakıldığında normatif sınırın tanımlanması ve meşrulaşması noktasında suç belirli politik nedenler tarafından gerekli ve yararlı olarak görülebilir. Bireyi suçlu olarak etiketlemenin zaman içinde o bireyin suçluluğu içselleştirmesine neden olabilir.” dedi.

Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)