Uluslararası öğrenciler için “Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi” etkinliği düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi SKS Daire Başkanlığına bağlı Uluslararası Öğrenci İlişkileri Ofisinin, İstanbul Göç İdaresi Başkanlığına bağlı, Uyum ve İletişim Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Uluslararası Öğrenci İlişkileri Uzmanı Victoria Altınkaya’nın yaptığı etkinliğe konuk olarak, İstanbul İl Göç İdare Uzman Yardımcısı Talha Erbay ve Tercüman Nur Güloğlu katılım sağladı.

 Uluslararası öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Hak ve Yükümlülükler, Sosyal Hayata İlişkin Bilgilendirme, Eğitim ve Sağlık Olanakları, Hukuki Konular ve Geçim Kaynaklarına Erişim gibi süreçler hakkında bilgilendirme yapıldı.

Talha Erbay: “Bizim için önemli olan sizlere doğru bilgiyi verip, doğru adresten öğrenmenizdir”

Uluslararası öğrencilerin her türlü yanlış bilgilendirmeye ve yönlendirmeye açık olduğuna dikkat çeken Göç Uzman Yardımcısı Talha Erbay: “Biz bütün Üniversitelere giderek buradaki uluslararası öğrencilerle buluşmalar yapıyoruz. İstanbul’da 60 Üniversitede 55 bin yabancı öğrenci bulunmaktadır. Bizim için önemli olan sizlere doğru bilgiyi verip doğru adresten öğrenmenizdir. Yabancı öğrenciler bu konuda yanlış bilgiye, yanlış yönlendirmeye açıklardır. Sizlerin sorunsuz eğitim alması için çalışmalar yapıyoruz, gayret gösteriyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Göç idaresine gelerek yeni adresinizi beyan etmeniz gerekiyor”

Uluslararası öğrencilerin yaşadıkları bir sorun olan adres konusuna ilişkin merak edilen sorulara çözüm bulmak için ulaşılabilir iletişim kaynaklarından bahseden Erbay: “Hâlihazırda üniversite öğrencisi olduğunuz için en önemli konulardan biri adres konusudur. Adresiniz değişti ya da yeni bir adrese taşındınız. Bu önemli bir konudur. Göç idaresine gelerek yeni adresinizi beyan etmeniz gerekiyor. Çünkü burada yaşadığınız süre boyunca hayatınızda, statünüzde bir değişiklik olduğunda göç idaresine gelip bunu bildirmeniz gerekiyor ki bütün güncel bilgileri bizdeki güncelliğe göre size belli kurallara ya da belli hakları kazandırabilelim. 200 farklı ülkeden İstanbul’da 55 bin yabancıdan bahsediyoruz. Belli internet siteleri ve hazırladığımız dokümanlar yoluyla daha detaylı bilgiye de sahip olabiliyorsunuz. Yabancı iletişim Merkezi olan 157 numaralı iletişim numarasıyla sorularınızı her dilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Bu çağrı merkezi sizler için doğru bilginin adresi konumundadır. Aynı zamanda liveinturkiye.com internet sitesi ile sorularınıza cevap alabileceğinizi bilmeniz çok önemli.” Dedi.

Ocak 2023’te ikincisinin yapılması planlanan Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi etkinliği soru-cevap oturumlarının ardından sonlandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)