Sosyal Hizmet ‘Vaka Analizleri’ seminerinin ilki gerçekleştirildi...

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Vaka Analizleri serisinin ilki gerçekleştirildi. Etkinliğe katılımcı olarak Sosyal Hizmet Uzmanı Zuhal Koparan katılım sağladı. Koparan öğrencilere izlem merkezleri ve vaka örnekleri hakkında bilgi verdi. 

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Barış da katılım sağladı.

“Çocuğa zarar veren her türlü durum çocuk istismarıdır”

Sosyal Hizmet Uzmanı Zuhal Koparan, çocuk izlem merkezlerinin istismar konusunda çalışma yapabilmek için kurulmuş bir merkez olduğuna dikkat çekti. Koparan; “Çocuğun sağlığını, yaşamını gelişimini tehlikeye atacak boyutta bir yetişkin, toplum veya ülkesi tarafından bilerek ya da bilmeyerek gerçekleştirilen tüm eylemlerdir. Son zamanlarda bu bağlamda çocuğa kötü muamele şeklinde de tanımlanmaya başladı. Bunun da amacı çocukların çok fazla istismarla ilgili tanımlamalara ve kelimelere tanık olması bile bir istismar olarak kabul edildiği için bu şekilde toplumun da ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilememesi adına kötü muamele tanımı da tercih ediliyor. Fakat kötü muamele tanımı yapıldığında bizim aklımıza her zaman cinsel istismar gelmiyor. Bunun içerisine ekonomik istismar da geliyor eğitimle ilgili olan ve ihmal de geliyor. Bu çok genel bir tanımdır. Çocuğa zarar veren her türlü durum çocuk istismarıdır. Cinsel istismar temasla da gerçekleşebilir, temassız da gerçekleşebilir. Sözel de olabilir, sözel olmadan da olabilir. Nasıl ve hangi niyetle gerçekleştiğinin hiçbir önemi olmaksızın cinsel bir amaç taşıyor olması bizi çocuğun cinsel istismarına doğru götürür. Bu amaçla çocuk izlem merkezleri istismar konusunda çalışma yapabilmek için kurulmuş bir merkezdir. Çocuk İzlem Merkezleri mağdur çocukların kolluk kuvvetleri, adli merci sağlık kuruluşları gibi her bir kurumun çocuğu ayrı ayrı değerlendirmesinden doğan ikincil travmatizasyon dediğimiz durumu engellemek için kurulmuş bir kuruluştur. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Türkiye’de ilk defa 2012 yılında Çocuk İzlem Merkezleri kurulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Seminer sonunda Sosyal Hizmet Kulübü tarafından Zuhal Koparan’a katılım belgesi takdim edildi.

Etkinlik öğrencilerin sorularının cevaplanması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)