“Kimsesizler Oteli” belgeseli Üsküdar Üniversitesinde gösterildi

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Kulübü ve Sosyoloji Bölümü iş birliğinde 2022-2023 Akademik Yılında gerçekleştirilmesi planlanan ‘Gündelik Yaşam Sosyolojisi’ dizisi, “Kimsesizler Oteli” adlı belgesel etkinliğiyle devam ediyor. Belgesel, kısa film ve tiyatro oyunu yönetmenliği yapan Rıdvan Karaman yönettiği belgesel gösterimi sonrası akademik açıdan evsizlik konusu ele alındı. Etkinlik, akademisyen ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Güney Yerleşke Sokrates Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı ve Sosyoloji Yüksek Lisans Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, Psikoloji Bölümü Psikoloji Doktora Programı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hıdır İlyas Göz, Sosyoloji Bölümünden Arş. Gör. Bengi Çakmak ve Arş. Gör. Berat Dağ konuşmacı olarak katılım sağladı.

Prof. Dr. Barış Erdoğan, açılış konuşmasında kimsesiz kalan bireylerin ortaya çıkması sürecinde psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve politik yönlerin etkili olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hıdır İlyas Göz, kimsesiz bireylere yönelik olarak psikolojik bir bakış açısıyla da bakılabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Göz, “Olumlu ya da olumsuz olması fark etmeksizin bireyin girdiği her etkileşimin zihinsel ve davranışsal gelişme sürecinde belirleyici olduğunu” belirtti.

Arş. Gör. Berat Dağ kimsesiz bireylerin yabancılaşmadan var olarak geçmiş, bugün ve geleceğin temelsiz ve belirsiz değişimi üzerine anlamlı bir düşünsel konum inşa ettiğini belirtti. Dağ, “Latin Amerika’daki evsizlerin yaşadığı deneyimleri gündeme getirerek, Türkiye’deki evsizlerin neden bu anlamlı konumunu somutlaştıracak kendine özgü bir mekân inşa etmek için harekete geçmediğinin de sorgulanmasının anlamlı olduğunu” ifade etti.

Arş. Gör. Bengi Çakmak ise evsizlik sorununun, sadece aile sorununa indirgenmemesi ve kimsesiz bireylerin alternatif varoluş imkânlarının neler olabileceğine yönelik düşünülmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)