“İyiliğe Fikrinle Işık Tut” Proje Çalıştayı gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Kızılay Kulübü ile Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından “İyiliğe Fikrinle Işık Tut” Proje Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bilim Danışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik katılım sağladı. ‘Sosyal Girişimci Projeleri’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Çevik; “Kızılay’da büyük bir değişim gerçekleşti. Artık sadece yaşlı, evini bağışlayan üç beş bağışçının destekleriyle değil sizin gibi gençlerin ürettiği projelerle, fikirlerle ve yapacağı işlerle ayakta duran dünyanın her noktasında sıfırıncı saniyede olaya müdahale eden ve her noktada kendini gösteren bir topluluk olarak, bir kurum olarak Kızılay’ı biliyoruz.” dedi. 

Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış, Üsküdar Üniversitesi Kızılay Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, Genç Kızılay Kulübü Proje ve Fon Birimi Başkanı Yunus Altanhan, Genç Kızılay Kulüp Başkanı Ayşegül Tuncer, Genç Kızılay İstanbul İl Başkanı Muhammet Özdemir, Genç Kızılay Başkanı Ömer Faruk Çalışkan, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, Yeşilay Cemiyeti Gönüllü Yönetim Müdürü Arif Muştu, Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Türk Kızılay Kadın İstanbul Teşkilatı Başkanı Nilhan Kösen Ayan, Türk Kızılay Üsküdar Şube Başkanı Dr. Mustafa Karadeniz, KOSGEB İstanbul Bölge Müdürü Ertuğrul Çetinkaya, Proje Koordinatörü Medine Erek, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Elektronörofizyoloji  Program Başkanı Öğr. Gör. Öznur Özge Özcan ve SKS Daire Başkanı Özcan Demir katılım sağladı.

Ayşegül Tuncer: “Çok güzel çalışmalara imza atıyoruz”

Sosyoloji son sınıf öğrencisi Genç Kızılay Kulüp Başkanı Ayşegül Tuncer, sağına soluna bakılmadan nerede yardıma ihtiyacı olan birisi varsa onlara yardım etmek üzere bu yola çıktıklarından bahsetti. Tuncer; “Çok güzel çalışmalara imza atıyoruz. Necip Fazıl’ın gençliğe hitabesinde bir sözü var. Zaman bendedir ve mekan bana aittir şuurunda bir gençlik olmanın gayreti içerisindeyiz. Sağına soluna bakılmadan nerede yardıma ihtiyacı olan birisi varsa onlara yardım etmek üzere bu yola çıktık. Herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan: “Uzun vadede topluma fayda sağlayacak bir etkinlik için toplanıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Kızılay Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, kulüp danışmanı olmaktan onur ve gurur duyduğunu belirtti. Kağan; “Sözde değil icraatta gerçekten çok güzel vatanı, milleti için hizmet eden bir gençliği temsil eden bir grubun kısa vadeli değil de uzun vadede topluma fayda sağlayacak bir etkinlik için toplanıyoruz. Buraya gelen herkese şükranlarımı sunuyorum. Üniversite yönetimine ise özellikle teşekkür etmek istiyorum. Türk Kızılay’ı 154 yıllık, çok büyük bir kurum. Ben atalarımızdan yadigar çok önemli bir kurum olarak görüyorum. Atalarımızın yaptığı güzel işleri bugün gençler de çok güzel yapıyor. Ben onların kulüp danışmanı olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Bugün gerçekten fikir üretme odaklı olup yarın fikir üretecek küçük bir grubumuzla ciddi bir proje eğitimi yapacağız.” dedi.

Muhammet Özdemir: “Fedakârlık yapıp sosyal sorumluluk projelerine vakit ayırıyorsunuz”

Genç Kızılay İl Başkanı Muhammet Özdemir; “Umarım yeni fikirlerin oluştuğu güzel bir çalıştay geçer. Genç kardeşlerime teşekkür etmek istiyorum. Vaktimizi nerede harcayacağımız tamamen bize kalmış bir şeydir. İstediğimiz gibi sosyal sorumluluk projelerinde de harcayabiliriz. Kafelerde veya herhangi bir boş mekanda harcayabiliriz ama sizler fedakarlık yapıp vaktinizi ne kadar fayda sağlayabiliriz, neler yapabiliriz diye sosyal sorumluluk projelerinize ayırıyorsunuz. Verimli, kıymetli bir zaman. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Çalışkan: “Yapacağınız her türlü hatanın ortağı olacağız”

Genç Kızılay Genel Başkanı Ömer Faruk Çalışkan başarıyı elde edecek kişilerin hata yapmaktan korkmayacak kadar cesur ama aynı hatayı tekrarlamayacak kadar da akıllı olanların olacağına inandığından bahsetti. Çalışkan; “Bu kadar kısa sürede bu kadar zengin içerikli ve zengin konuşmacıların bir arada olduğu bir program beklemiyordum. Çok güzel başarıları beraber göğüslüyoruz. Akademik hayatı çok başarılı olmamış bir öğrenci olarak sosyal işlerde daha ziyade kendisini geliştirmeye çalışan bir öğrenci olmuştum. Nasıl motivasyonlarla burada durduğunuzu ve buralara gelmek, buralarda vazife alabilmek için nelerden feragat ettiğinizi çok iyi biliyorum. Aynı yollardan geçtiğimize inanıyorum. Sadece bugün değil, bu zamana kadar sağlamış olduğunuz katkılardan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Başarıyı elde edecek kişilerin hata yapmaktan korkmayacak kadar cesur ama aynı hatayı tekrarlamayacak kadar da akıllı olanların olacağına inanıyorum. Yapmaktan korktuğunuz, çekindiğiniz hataları sizden öncekiler defalarca yapmış ve bunlardan ders çıkarmıştır. Bunları yaparken eskilerin tecrübelerinden faydalanmak size de zaman kazandıracaktır. İnanıyorum ki başarılı bir gelecek inşa edeceksek bizden öncekilerin deneyimleri ve tecrübeleri bizlerden sonraki neslin yeni dünya görüşlerinde sunacakları objektif katkılarda sağlanacaktır. Hata yapmaktan, sorgulamaktan, araştırmaktan çekinmeyin. Genç Kızılay gönüllüleri adına söyleyebilirim ki, yapacağınız ve yapmayı planladığınız her türlü hatanın ortağı olacağız.” şeklinde konuştu.

Arif Muştu: “Çok güzel işler yapıyorlar”

Yeşilay Cemiyeti Gönüllü Yönetim Müdürü Arif Muştu; “6 ay öncesine kadar bende Kızılay ailesindeydim. Şimdi Yeşilay’da gönüllü olarak çalışıyorum. Sağ olsun arkadaşlarımızla önceden de tanışıyoruz. Çok güzel işler yapıyorlar. Daha önce Üsküdar Üniversitesinde Ziya hocama da ziyarete gelmiştik. Aslında projelerin özü gönüllülük. Sizler burada gönüllü olarak gönüllülüğü, yaşayan ve yaşatan bireyler olarak bulunuyorsunuz. Sizlere katılımınız için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Suat Özçağdaş: “Sorunlara çözüm üretmemiz lazım”

Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, ‘Sosyal İnovasyonla Fark Yaratmak’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Özçağdaş; “Kızılaycılarla bir arada olmak çok keyifli çünkü kariyerimin bir bölümünde Kızılay’da çalıştım. Karşı karşıya olduğumuz toplumsal sorunlar nelerdir? Bir sürü sorunumuz var. Toplumsal şiddet, savaşlar, barınma sorunu, beslenme sorunu var. Sağlıkla ilgili sorunlarımız var. Yılda 1 Milyon insan sivrisinek ısırmasından ölüyor. Eğitim ile ilgili, çevre ile ilgili sorunlar var. Çok sorunumuz var bu sorunlara çözüm üretmemiz lazım. Einstein; ‘Karşı karşıya kaldığımız önemli sorunlar onları yarattığımız düşünce düzeyinde çözülmez.’ diyor. O yüzden bu sorunları çözerken farklı perspektiflere ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Programa online katılan Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Sosyal Projelerin Milli ve Manevi Yönleri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. İsmail Barış: “Kızılay görevlisi olmak bir ayrıcalıktır”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış, Kızılay görevlisi olmanın bir ayrıcalık olduğundan bahsetti. Barış; “Sizin şu an gerçekleştirdiğiniz çalıştayın boyutunda 2000’li yılların öncesinde 1999’da, 1998’de, 1987’de böyle bir organizasyonu Kızılay Genel Merkezi düzenleyemiyordu. Bu yüzden üniversitemizin Genç Kızılay’ına her birine tek tek ve onların danışmanlığıyla onlara rehberlik eden sevgili Gamze hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız diyorum. Üsküdar Üniversitenin kuruluşu milli kültür ve ahlaki değerlerle, insani değerlerle ilgili her yıl ödül veriyoruz. Bilimin evrensel iyilerini kendisinde toplayabilmiş önemli bir vakıf üniversitesidir. Eğitim-öğretim kadromuz oldukça iyidir. Umut ediyorum ki bugüne kadar muhafaza etmiş olduğumuz gibi bu özelliğimizi bundan sonra da devam ettirebiliriz. Kızılay gönüllüsünün hem elem hem de sevinç her ikisinden de gözyaşı gelir. Kızılay görevlisi olmak bir ayrıcalıktır. Herkese de nasip değildir.” dedi.

Prof. Dr. Uğur Çevik: “Kızılay’da büyük bir değişim gerçekleşti”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bilim Danışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik Kızılay’ın her noktada kendini gösteren bir topluluk olarak bilindiği konusuna değindi. Çevik; “Bu daveti gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Genç Kızılay Kulübüne çok teşekkür ediyorum. Kızılay’da büyük bir değişim gerçekleşti. Artık sadece yaşlı, evini bağışlayan üç beş bağışçının destekleriyle değil sizin gibi gençlerin ürettiği projelerle, fikirlerle ve yapacağı işlerle ayakta duran dünyanın her noktasında sıfırıncı saniyede olaya müdahale eden ve her noktada kendini gösteren bir topluluk olarak bir kurum olarak Kızılay’ı biliyoruz. Bunu aslında devletimizin tüm kurumlarında görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Girişimciliğin sürdürülebilirliği olmazsa olmazların başında gelir”

Prof. Dr. Uğur Çevik, ‘Sosyal Girişimci Projeleri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çevik; “Bugün sosyal girişimcilik üzerinde duracağız. Sosyal girişimcilik deyince herkesin aklına kar amacı gütmeyen bir kuruluş gibi gelse de kar amacı gütmek de söz konusudur çünkü sürdürülebilirlik diye bir konu vardır. Bir olayın sürdürülebilirliği ancak maddi imkanlarla gerçekleştirilir. Aklınızda olan bir projeye bir finansman sağlayamazsanız o projenin devamı çok mümkün görülmemektedir. Girişimciliğin sürdürülebilirliği olmazsa olmazların başında gelir. Fikriniz her ne olursa olsun finansmanını kar amacı gütseniz de gütmeseniz de sağlamak zorundasınız. Aksi taktirde hiçbir şekilde o projenin sürdürülebilirliği söz konusu olmayacaktır.” şeklinde konuştu. 

Daha sonra ise Türk Kızılay Kadın İstanbul Teşkilatı Başkanı Nilhan Kösen Ayan “Türk Kızılay’da Sosyal Farkındalık Örneği”, KOSGEB İstanbul Bölge Müdürü Ertuğrul Çetinkaya “Sosyal Girişimci Örneği II KOSGEB Girişimcilik Destekleri ve Diğer Destekleri”, Proje Koordinatörü Medine Erek “Sürdürülebilirlik Alanında Sosyal İnovasyon Projeleri” ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Elektronörofizyoloji Program Başkanı Öğr. Gör. Öznur Özge Özcan “Proje Fikri Oluşturma ve Yenilikçi Fikirler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Çalıştay, katılımcılara fidan sertifikası takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)