Bilimin doğası, sistematiklik…

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, 2022-2023 Güz Dönemi Fakülte Semineri etkinlikleri devam ediyor. Güney Yerleşke E Blok Sokrates Salonunda gerçekleşen etkinlikte, Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Arş. Gör. Buğra Can Bayçifci, “Systematicity: The Nature of Science (Sistematiklik: Bilimin Doğası)” isimli eser hakkında bir sunum yaptı. 

 

 Arş. Gör. Buğra Can Bayçifçi, “Alman filozof Paul Hoyningen-Huene tüm sosyal bilimler alanına hitap eden bir tartışma yürüttü”

Konuşmasına eserin yazarı Alman filozof Paul Hoyningen-Huene’yi tanıtarak başlayan Arş. Gör. Buğra Can Bayçifçi: “Yazarın kapsayıcı bir bilim anlayışı ortaya koyarak sadece tarih alanında değil neredeyse tüm sosyal bilimler alanına hitap eden bir tartışma yürüttüğünü belirtterek, yazarın bilim anlayışında Anglosakson gelenek yerine Alman bilim geleneğini (“Wissenschaft”) takip ettiğini vurguladı. Arş. Gör. Bayçifci yazarın temel motivasyonunun, mevcut bilim felsefesi literatüründe “Bilim nedir?” sorusuna verilen cevapların yetersiz olduğunu düşünmesi olduğunu belirterek devam etti. Buna göre yazar, Platon ve Aristoteles’ten başlayarak çağdaş düşünürler Karl Popper ve Thomas Kuhn’a kadar uzanan bilim felsefesi literatürünü ele almaktadır. Eserde bu literatür üzerinden yapılan tartışmada, sahte bilimler ile bilimi karşılaştırma yöntemine eleştiri getirildiğini” ifade etti.

Sunumun son kısmında, eserin zayıf ve güçlü yönlerini irdeleyen Arş. Gör. Bayçifci: “Esere adını da veren ‘Sistematikliğin’ tek başına bilimin ayırt edici özelliği olmasının imkânlarını ele aldı. Bununla birlikte yazarın görüşlerinden hareketle, özellikle tarih disiplini ve diğer akademik disiplinlerin birer bilim olma özellikleri değerlendirilmesi gerektiğini” vurguladı.

Program katılımcıların sorularına cevap verilmesi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)