Prof. Dr. David Yun Dai “Yetenek ve yaratıcılığın gelişim sürecinin önemini anlattı”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, 2022-2023 Güz Döneminin Fakülte Semineri etkinlikleri devam ediyor. Güney Yerleşke E Blok Sokrates Salonunda gerçekleşen etkinlikte, State University of New York, Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. David Yun Dai “Development of talent and creativity: An integrative perspective” (Yetenek ve yaratıcılığın gelişimi: Bütünleştirici bir bakış açısı) başlıklı bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Yun Dai, “Günümüz Yaratıcılık Çağı”

Seminerin başında yaratıcılık kavramının özellikle işletme, eğitim bilimleri ve psikoloji gibi alanlardaki akademik çalışmalarda, geçmişe nazaran çok daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Yun Dai, günümüzü “Yaratıcılık Çağı” olarak adlandırdı. Yaratıcı düşüncenin ortaya çıkışına dair teoriler arasından yaratıcılığın sosyal ilişkiler yoluyla kurulduğunu söyleyen teoriler olduğunu belirten Dai, kişilerin başkalarıyla etkileşim halinde olmadıkları takdirde yaratıcı fikirlerin gelişiminin sekteye uğramasının söz konusu olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Yun Dai, “Yaratıcı fikirler, insanlarla paylaşıldıkça etki eder”

 Prof. Dr.Yun Dai konuşmasında yaratıcı fikirlerin başkalarıyla paylaşılmasının öneminden bahsederken, Albert Einstein, Steve Jobs gibi kişilerden örnek vererek ve farklı alanlardan yaratıcı fikirlerin bilimi ve teknolojiyi değiştirme gücüne dikkat çekti. Dai: “Mevcut bilimsel yöntemlerle kişilerin yaratıcılık kapasitelerinin ölçülebildiği düşünme testlerinin varlığından söz ederek, sanat, politika ve bilim dünyasının parlak kariyerlerinin biyografilerine bakılarak nasıl yaratıcı ve verimli olabildikleri araştırmacıların ilgisini çektiğini ifade etti. Bu araştırmalara göre yaratıcılığı tetikleyen bir çevreye sahip olmanın ve fikirlerini sosyal çevreyle paylaşmanın bu parlak insanların ortak özelliği olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonlarında Prof. Dr. Yun Dai, yaratıcılığın gelişimi hakkında bireysel ve kültürel farklılıklara önemine işaret etti. Belirli yaratıcılık gelişim aşamalarının tüm kültürlerde benzerlik gösterebileceğini belirten Dai, evrensel olmayan ve bireylerin kendi kültür ve çevrelerine göre değişen gelişim basamakları olduğuna da vurgu yaptı. Evrensel olmayan bir gelişim süreci kişileri benzersiz bireyler haline getirmektedir diyen Dai, “Genel anlamda kişiler içinde bulundukları zorluklara adaptasyonlarının farklılaşması sonucu farklı yaratıcılık gelişim süreçleri gösterirler. Yaratıcılığın gelişimi için uyumlu, sabırlı ve çok çalışmaya istekli olmak gerekir.”

Program, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi dekan yardımcısı Doç. Dr. Asil Özdoğru’nun Prof.. Dr. David Yui Dai’e plaket takdim etmesiyle sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)