Her şey “Dumansız Kampüs” için...

Geçtiğimiz Ocak ayında “Dumansız Kampüs” olma yolunda ilk adımı atan Üsküdar Üniversitesi, bu kapsamda eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Dumansız Üniversite hedefiyle yürütülen proje kapsamında Dünya Sağlık Örgütü Yöneticisi, Yeşilay Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine ‘Tütün Bağımlılığı ve Tütün Ürünlerinin Kullanımının Önlenmesi, Kontrolü ve Tütün Endüstrisi’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Toker, bu mücadelede kendilerine yardımcı olacak genç sağlıkçılar aradıklarını dile getirdi.

“Türkiye'de 20 milyondan fazla kişi tütün kullanmaktadır”

Sigara içen kişilerin artmaması ve azalması konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Yöneticisi, Yeşilay Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder; “Öncelikle sigara kullanımını azaltmaya yakınlarımızdan başlamalıyız. Çevremizdeki herkesi uyarmalıyız. Sigara bağımlılığında siz doktor adayları olarak bize destek olun. Doktorlar olarak sigarasız bir ortamda yaşamak zorundasınız. Sigara bağımlılığında özellikle, 18-25 yaş arasındaki artışı çok fazla. Türkiye'de her yıl 125 bin kişi sigara içtiği için hayatını kaybediyor. Ülkemizde tüm ölümlerin %25'i sigara kaynaklı ölümlerdir. Aslında tüm dünyada sigara içme oranları düşüyor ancak ülkemizde bu oranlar artış halinde. Türkiye'de başka bir sıkıntımızsa özellikle kadınların sigara içme oranlarının büyük ölçüde artması. Özellikle kadın doktorlarda, kadın hemşirelerde, kadın öğretmenlerde sigara içme oranları toplumun çok üzerinde. Erkeklerde eğitim ve statü yükseldikçe sigara içme oranları düşüyor, kadınlardaysa eğitim ve statü yükseldikçe sigara içme oranları artış gösteriyor. Sigara firmaları tüm bunları çok iyi bildiği içinde belki bu üniversitenin hemen dışında belki bir kafeteryada sigara firması size ilk sigarayı uzatacaktır ve eğer siz onlara hayır diyebilirseniz hayatınız boyunca bağımlı olmaktan kurtulacaksınız.” ifadelerini kullandı.

“Tütünün yayılmasının ana sebebi tütün endüstrisidir”

Tütün kontrolü kavramından söz eden Ergüder, sigaraya bağlı ölümlerin bu kontrol sayesinde azalacağının altını çizdi. Ergüder; “Tütün kullanımı dünyanın ve ülkemizin en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Bu durumu tütün kontrolü olarak ifade edebiliriz. Çünkü Türkiye’nin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunu tütün kullanımıdır. Tütün salgınının ve yayılmasının ana sebebi tütün endüstrisidir. Bizim mücadelemiz sigara içen insanlar değildir, sigara içen herkes genç yaşlarda bağımlı hale getirilmiş ve tütün endüstrisi tarafından tuzağa düşürülmüş insanlardır. Bizim en büyük mücadelemiz tütün endüstrisidir. Mesela sıtmayı yaymak için arkasında bir endüstri yoktur ama bu tütün mikrobunu yaymak için arkasında bir endüstri vardır. Bu endüstri ne yazık ki herkesi bağımlı hale getirip kar elde etmeye çalışır. Salgının önlenmesine yönelik çok etkili yöntemler var. Bu yöntemleri hayata geçirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Sigara dumanına maruziyet ciddi hastalıklara sebep oluyor”

Sigaranın yapısından ve zararlarından bahseden Ergüder; “Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kâğıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir. İçinde 3 madde vardır. Bunlar; karbon monoksit, nikotin ve katran. Bunların içinde en az 70 tane kanserojen madde var ve 7 bine yakın kimyasal madde var. Akciğer kanserlerinin %99'u sigaradan kaynaklanmaktadır. Asıl bağımlılık yapan maddesi nikotindir. Diğerleri de kansere sebep olan maddelerdir. Sigara dumanı, 50’sinin kanserojen olduğu bilinen 6 binden fazla sağlığa zararlı kimyasal madde içerir. Hem içilen sigara hem de pasif içici olarak maruz kaldıkları sigara, insanların vücudunda hastalık yapıyor. Sigara dumanını ağzınızdan çekince akciğerlere gidiyor, oradan kana karışıyor. Daha sonra idrarla nikotin olarak atılıyor. Gittiği bütün organlarda kansere ve çeşitli hastalıklara sebep oluyor.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)