Osmanlı-Malezya ilişkileri semineri düzenlendi

Malezya National University of Malaysia’da akademik faaliyetlerini sürdüren Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff, seminer kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nün misafiri oldu. Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff,  15. yüzyıldan günümüze Türkiye ile Malezya arasındaki ilişkiler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

İki toplum arasındaki tarihi bağların kökenleri incelendi

Güney Yerleşke Kuzguncuk Toplantı Salonu’nda ‘The Ottoman-Malay Relations’  başlığıyla gerçekleştirilen seminere Yusoff, iki toplum arasındaki tarihi bağların kökenlerini inceleyerek başladı. Dini, ticari ve askeri bağların iki toplumu tarih boyunca birbirine yaklaştırdığını vurgulayan Prof. Dr. Yusoff, önemli tarihi olaylara değindi. Yusoff;  “Malay coğrafyasına Batılı kolonyal güçlerin gelişinin ardından, Açe Sultanlığı Osmanlı ile yakınlaştı ve bir heyeti İstanbul’a gönderdi. Benzer başka vakalarda da Osmanlı top ve asker göndererek yardımcı oldu. Açe ile yardımlaşma için Osmanlı’nın bölgeye gönderdiği askerler uzun yıllar burada ikamet etti. Yerli halk ile kaynaştılar. Günümüz Malezya’sında da önemli şahsiyetlerden bazılarının soyları bu askerlere dayanıyor. Bu iş birliği dönemin ortak düşmanı olan Portekiz’le mücadeleye de odaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

"Maleyzalılar Türkiye’yi ikinci vatan gibi görüyorlar”

İki toplum arasındaki bağların dini ve kültürel sebeplerle sıkı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusoff; “Günümüzde Türkiye ile Malezya arasında yakın ilişkiler bulunuyor. Malezyalılar Türkiye’yi ikinci vatan gibi görüyor. Bunun bir örneği olarak Hac ziyareti için Suudi Arabistan’a giden Malezyalılar sıklıkla Türkiye’ye uğrayıp burada vakit geçiriyorlar. Bunun sebebi de tamamen iki toplum arasında kurulan duygu bağıdır.” dedi.

Birçok bölüm seminere ilgi gösterdi 

Prof. Dr. Yusoff daha sonra seminere Tarih Bölümü’nün yanı sıra diğer bölümlerden de katılım sağlayanların Malezya’nın tarihi, dili, kültürü ve günümüz Malezyalılarının Türkiye’ye bakışı hakkında sordukları soruları cevapladı.  

Seminer toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, geçtiğimiz günlerde de yine Malezya’daki Universiti Sains Islam Malaysia’da görevli Doç. Dr. Norhayati Rafida Abdul Rahim’i ağırlamış, fakülte mensupları konuşmacının “İslam, Çevre İletişimi ve Sürdürülebilirlik” konferansını ilgiyle takip etmişlerdi. Fakülte, uluslararası bilimsel bilgi akışı ve iş birliğine verdiği önem doğrultusunda benzer etkinlikleri yapmaya, gerek mensuplarını yurtdışına göndermeye ve yurtdışından akademisyenleri Üsküdar’da ağırlamaya devam ederek ilişkileri güçlendirmeye devam edecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)