SMA’da yerli gen tedavisinde önemli adım…

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan ve proje ekibinin, TÜSEB B Grubu Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamındaki projesi kabul aldı.  

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, Mart ayında gerçekleştirilen TÜSEB B Grubu Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında ‘Spinal Musküler Atrofi (SMA) Hastalığında SMN2 Gen Düzenlemesine Yönelik Ekzon7/ İntron 7 Hedefli Yeni Nesil CRISPR-Prime Editing ve SMN1 Kodlayan Motor Nöron Hücre Spesifik Nöral Lentivirüs Yaklaşımlarının İn Vitro ve Ex Vivo Araştırılması’ proje başlığı ile başvurulan projeden olumlu yanıt alındı.

Spinal Musküler Distrofi (SMA) hastalığına yerli gen tedavisi geliştirme çalışmalarına 2021 yılında başladığımızdan beri geldiğimiz aşamada dünyada tek ve özgün olan gen tedavisi yöntemleri geliştirdik diyen Taştan, “Projemiz sonucunda üreteceğimiz prototip SMA gen tedavisi adaylarını geliştirebilmek için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)'na yaptığımız başvurumuzun tam destekle onay alması bizi çok mutlu etti. 24 aylık desteklenen proje sonucunda SMA modeli hayvanlarda kullanmayı amaçladığımız prototip gen tedavisi adaylarımızı belirlemiş olacağız. Bu çalışmaların gerçekleşebilmesi için uzman araştırmacı kadromuzun oluşmasını ve tüm çalışmaların yapılabileceği Türkiye'nin önde gelen Gen Tedavisi ve Kanser İmmunoterapi ArGe çalışmaları yaptığımız Transgenik Hücre Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER)mizi kurmamızı sağlayan Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve tüm yöneticilerimize gönülden şükran borçluyum.” ifadelerini kullandı.

Proje yürütücülüğünü üstlenen Taştan’ın ekibinde; İntergen Genetik Hastalıklar Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırmacı Doç. Dr. Serdar Ceylaner, TRGENMER yüksek lisans bursiyerlerinden Enes Bal, Sibel Pınar Odabaş, Gamze Yelgen, Ayşenur Kurt, Bahar Çandur ve lisans bursiyeri Görkem Akgül bulunuyor.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)