Gönüllü gençlerin sessiz iyilikleri gönüllerin şehri Konya’ya nefes oldu!

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından özel desteklenen, Üsküdar Üniversitesi ile Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürlüğü ve Maltepe Gençlik Merkezi, Nar Masalları Derneği iş birliğinde yürütülen “Gönüllü Gençlerle ‘Gönüllerin Şehrine’ İyilik Hareketi Projesi Konya’da. Proje, Konya Karatay Belediyesi, Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karatay Müftülüğü, gönüllü gençler, hedef kitledeki çocuklar ve Konya Karatay halkının yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın; “Sessiz iyilikler yapın ama gönülden yapın” tavsiyesi ile “Gönüllü Ol Gönülden Yap” şiarıyla gönüllerin şehrine hareket eden gönüllü gençler, sessiz iyiliklerini Konya Karatay Sakyatan Köy İlkokulundaki çocuklara ulaştırdı.

Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Nihal Dülger: “Güzel kalplerle yolumuzun kesişmesiyle küçük kalplere umut olduk”

İyilik hareketinin tohumlarını atan Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Nihal Dülger; “Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği olarak bir köy okuluna yardım etmek düşüncesiyle yola çıktığımız projemizde güzel kalplerle yolumuzun kesişmesiyle büyüdü ve küçük kalplere umut oldu. Gönüllülük sevdasıyla yola çıkan bu güzel kalpler el ele verdi ve çocukların okulu yenilendi. Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Sakyatan Köyünde bulunan Sakyatan İlkokulunda Karatay Belediyemizin desteğiyle tuvaletler yenilendi, dış cepheye bakım ve boya yapıldı ve tıp öğrencileri tarafından resimler çizildi. “Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Nar Harekâtı Kulüp Başkanı Tuğba Malatyalı: “Eğitimde fırsat eşitliği sağlanana kadar köy okullarına ulaşmaya devam edeceğiz”

Üsküdar Nar Harekâtı Kulübü Başkanı Tuğba Malatyalı; “Üsküdar Nar Harekâtı Kulübü olarak Nar Masalları Derneğinin önderliğinde gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimizde büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Tüm çocuklarımızın nitelikli eğitim alabilmeleri adına 2022 Şubat ayında başlattığımız Nar Çocuk Kütüphanesi ve Nar Taneleri Anasınıfı projemizi Bursa’dan sonra Konya da gerçekleştirdik. Burada birçok kurumun iş birliğiyle yenilenen Sakyatan ilkokulunda Derneğimizin ve Kulübümüzün tüm gönüllülerine, emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Eğitimde fırsat ve imkân eşitliği sağlanana kadar köy okullarına ulaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

Üsküdar Nar Harekâtı Kulübü gönüllüleri tarafından, Nar Çocuk Kütüphanesi, Nar Taneleri Anasınıfı ve Çocuklarla Nar Çocuk Atölyeleri gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir Kalkınma Kulübü Başkanı Melissa Gündoğdu: “Yola çıkışların en güçlü yanı sevgi”

Sürdürülebilir Kalkınma Kulübü Başkanı Melissa Gündoğdu; “Gönlümüzdeki sevgiyi çocuklarla paylaşmak ve onların gözlerinde göreceğimiz mutlulukla yüreğimizi huzura kavuşturmak. Fikirlerin, yola çıkışların en güçlü başı ve sonu sevgi ve yaptığımız şeyin amacını bilmek. Saf sevgi, mutluluk, huzur bunlarla beraber geliyor ve yine gelecek. İyi şeyler yaparak, yaptığımız şeyin amacını iyi bilmek kaderin ve yolun bize getireceği şeyleri güler yüzle kabul etmek...” sözleriyle duyguların dile getirdi.

Sürdürülebilir Kalkınma Kulübü üyeleri tarafından ise okulun bahçesinde çocuklarla iklim krizi kapsamında bilinçlendirme atölyeleri yapıldı.

Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Şanverdi: “Gönüllülük çalışmalarının, toplumdaki sosyal meselelerin çözümüne önemli katkıları var”

Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Şanverdi; “Gönüllü gençlerin gönüllülük kültürünü çocuklara öğretmesi gerçekten çok önemli. Milli ve manevi değerlerimizi gönülden yaşayarak iyilik buluşmalarını gelecek nesillere aktarmanın heyecanını paylaşıyorum. Biz gençlerle birlikte oluşturulan ‘gönüllülük kültürü’, yenidünyamızda geleneklerimizden uzaklaşmadan bugüne ve geleceğe taşımaya çalıştığımız ortak bir değere de işaret eder. Bu ortak değerden daha fazla yararlanmak için gençlerle yapılan gönüllülük çalışmalarının, toplumdaki sosyal meselelerin çözümüne önemli artılar kazandıracağına inanıyorum…”

Doğa Sporları Kulübü tarafından, Konya içinde doğa yürüyüşü gençlerle ve çocuklarla Çevre Haftası kapsamında atölyeler yapıldı.

Yeni Nesil Kültür Platformu Başkanı Emre Kuşçu: “Pilot uygulamamızı anlamlı bir projeyle gerçekleştirmek büyük mutluluk”

Yeni Nesil Kültür Platformu Başkanı Emre Kuşçu ise; “Yeni Nesil Kültür Platformu olarak ilk pilot uygulamamızı böyle güzel ve anlamlı bir projeyle gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduk. İlk olarak Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar hocamıza bizi bir araya getirip hiçbir zaman desteğini esirgemediği için çok teşekkür ederiz. Konya'da bizlerden desteğini esirgemeyen Karatay Belediyesine, Konya El Sanatları Kooperatifi Başkanı Şerife Ünal Yıldırım 'a, misafirperverliği ve azmi için Rafiye Hocamıza da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca özel bir emek ortaya koyan Nar Masalları Derneği' ne çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Yeni Nesil Kültür Platformu, Konya’nın tarihî ve kültürel mekânların gezilmesi, Konya’nın yöresel yemeklerinin tanıtılmasına destek verdi.

Nar Masalları Dernek Kurucu Başkanı İklima Çiçekdal: “Nar Çocuk Kütüphaneleri ve Nar Taneleri Anasınıflarını açmaya devam edeceğiz”

Nar Masalları Dernek Kurucu Başkanı İklima Çiçekdal kurdele kesimi öncesinde; “5 yıl önce çıktığımız Nar yolculuğunu şu an Nar Çocuk Kütüphanesi ve Nar Taneleri Anasınıfı ile taçlandırıyor olmaktan çok mutlu ve gururluyuz. Biz gönüllülerimizle her zaman masallarımızla farkındalık oluşturmaya çalıştık ama artık ‘Farkındalıklarımızla Masallardayız, Masallarla Kütüphanedeyiz!’ diyerek çıktığımız bu yolda bugün 2. durağımız olan Konya Karatay Sakyatan İlkokulu’nu yeniden inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Bundan sonra da her zaman gücümüzün yettiği kadarıyla eğitimde fırsat ve imkân eşitliğini sağlamak için köy okulların da hem Nar Çocuk Kütüphaneleri hem de Nar Taneleri Anasınıflarını açmaya devam edeceğiz. Aylarca süren hazırlık sürecinin ardından birçok kurumun desteğiyle beraber çıktığımız 3 günlük Konya yolculuğumuzu bugün okulumuzu çocuklarımızla buluşturarak tamamlıyoruz. Bu okulda emek vermiş yüzlerce insan bulunmakta burada açmış olduğumuz kütüphanemizi anasınıfımızı tüm Konya halkına öğrencilere ve öğretmenlere emanet ediyoruz. Bize destek olan gönüllülerimize, sponsorlarımıza destekçilerimize, Nar Ailemize çok teşekkür ederiz.” dedi.

Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar: “Gönüllü gençler toplumun gerçek değeridir”

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar; “Gönüllü gençler, toplumun gerçek değeridir. Gençlerin gönüllü çalışmalar aracılığıyla geliştirilmesi, toplum içinde güven ve dayanışmayı güçlendirecektir. Özellikle gençler için gönüllülük, iyi bir öğrenme yoludur. Gönüllü çalışmalar; gençlerin yetenek gelişiminde, takım çalışmasında, yardımlaşmayı öğrenmesinde, yeni yaşam deneyimleri kazanmasında, organizasyon yapmayı öğrenmesinde, farklı kurumları tanımasında, değer yargılarının gelişmesinde ve özgüveninin artmasında önemli fırsatlar sunar. Gençlerin gönüllülük yoluyla elde ettiği kişisel beceri ve yetkinlikler, gençlerin mesleki gelişimine de katkıda bulunarak, toplumun ortak sorunlarına çözüm bulunması ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi açısından da önemlidir. Asırlar öncesinden günümüze uzanan köklü geçmişimiz, nice irfan hazinelerini bağrında saklayan eşsiz coğrafyamız ve mirasçısı olduğumuz değerler bize gönüllü olmayı öğütler. Bu topraklarda yaşamış arifler, alimler, ozanlar, sanatkârlar; sazları ve sözleriyle bize gönüllülük şuurunu aşılar. Bu şuurla bizler yaptığımız her işi gönüllü olarak ‘gönülden’ yapmayı erdem sayar, gönüllülüğü kendimize yakıştırırız. Gönüllü gençleri; topluma çok yönlü katkılar sağlayan ve toplumsal problemlerin çözümünde aktif rol üstlenen, sorumluluk sahibi örnek gençler ve ‘gönüllü toplum liderleri’ olarak görüyorum. Ne kadar küçük olursa olsun, gönüllülük içinde gönülden yapılan hiçbir iyilik boşa gitmez. Ünlü düşünür Aristo’ya; ‘Yaşamın özü nedir?’ diye sormuşlar. ‘Başkalarına gönülden hizmet etmek ve iyilik yapmak…’ cevabını vermiş. Gönüllüler; yeryüzündeki şefkati, empatiyi, diğerkâmlığı, dayanışmayı, sabrı ve sevgiyi yansıtan kişilerdir. Yaşam, sevgi sanatıdır. Sevgi şefkat sanatıdır. Şefkat, paylaşım sanatıdır. Paylaşma yaşam sanatıdır. Öyleyse; daha iyi yaşamak için, yaşadığımız dünya için bir şey yapalım; ‘Gönüllü olalım, gönülden yapalım’ sözleriyle gönüllü olmanın önemine değindi ve bu projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Nar Gibi Bereketli Bir Açılış Oldu”

Konya - Karatay Sakyatan ilkokuluna Kurulan Nar Çocuk Kütüphanesi ve Nar Taneleri Anasınıfının açılışına Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, Konya Karatay İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu, Konya Karatay Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Fuat Özcan, Konya El Sanatları Kooperatifi Başkanı Şerife Ünal Yıldırım, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Maltepe Gençlik Merkezi’nden Songül Dalkılıç katılım sağladı. 

Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç program açılışında yaptığı anlamlı konuşmasında gençlerle yapılan gönüllülük çalışmalarının önemini vurguladı. Konya Karatay İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu “Sevgi’nin önemi hakkında yaptığı konuşmasının ardından yaptığı dua ile programa değer kattı.

Konya Karatay Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Fuat Özcan belediye olarak gençlere ve projelere verecekleri desteklerin devam edeceği müjdesini verdi. Gönüllülük sponsorlarından iş adamı Cüneyt Uğurluoğlu 3 günlük yolculukta gönüllü gençlere eşlik ederek deneyim ve tecrübe aktarımında bulundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)