Özelsin Koleji’yle “Hayat Tercihtir” Buluşması gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş ve Gazeteci-TV Program Sunucusu Şaban Özdemir, “Hayat Tercihtir” programları kapsamında Gebze Özelsin Koleji öğrencileri ile bir araya geldi. İkili, üniversite sınavına hazırlanan adayların merak ettikleri tüm soruları cevapladı. 

Şaban Özdemir: “Talep ediyor olmanız çok önemli”

Üniversite tercih sürecinde bilinçli karar almanın önemine dikkat çeken Gazeteci Şaban Özdemir; “Kimi öğrencilerin üniversitesinden hiçbir şey talep etmeden mezun olabiliyor. Hiçbir şey talep etmiyor. Üniversitelerin öğrencilerine her türlü imkanı sunuyor olmaları yeterli olmuyor. Biraz öğrencinin kendisinin de talep ediyor olması gerekiyor. Üniversitenin, akademisyenin zorlamasıyla bir yere kadar süreç yürüyor. Kimi zaman siz talep eden taraf olup, üniversiteniz sizin taleplerinize cevap veremeyebilir. Burada taleplerde yine öğrenci arkadaşlarımızın ısrarcı olmaları gerekiyor. Üniversitelere giderken biraz daha farkında ve bilinçli olarak gitmek gerekiyor. En önemlisi hangi konuda, ne yapacağınıza karar vermiş olmanız gerekiyor. Kendi tercih dönemini hatırlıyorum. İyi bir rehberim yoktu. Tüm tercihlerimi kendi imkânlarımla yaptım. Neyse ki şuan sevdiğim bir işi yapıyorum. Kendi yeteneklerimi kendim fark edip bir yönlendirmede bulunmuşum. Şimdiki aday arkadaşlarım çok şanslı. Yaygın ve kaliteli rehberlik hizmetleri var.” şeklinde konuştu.

“Neyi yapmaktan keyif alıyorum sorusuna cevap vermek en doğru adımdır”

Pandemiyle yaygınlaşan dijitalleşmenin fırsatlarından bahseden Özdemir; “Mesleğe çok takılmamak, daha çok hangi iş alanlarında bir şeyler yapabiliyor olmayı doğru tespit etmek önemlidir.  Çünkü meslek biraz sınırlıyor. İş sahası deyince bu daha kapsamlı. Mesela konuşmayı, anlatmayı seviyorsanız iyi bir turizmci, iyi bir televizyon programcısı, iyi bir danışman veya iyi bir pazarlamacı olabilirsiniz. O yüzden neyi yapmaktan keyif alıyorum cevabını sağlıklı bir şekilde, samimi bir şekilde veriyor olmak bence en doğru adımdır. Biz sizin kadar şanslı değildik. Rehber öğretmenler bu süreçte müthiş avantaj ve destek sağlıyor. Dijitalleşme o kadar kıymetli bir şey ki bunu kullanabilirseniz Türkiye’de okumak ile yurtdışında okumak arasındaki farkın gerçekten ortadan kalktığını düşünüyorum. Artık birçok üniversite kimisi cüzi ücretlerde, kimisi erişime serbest olarak birçok derslerini herkese açmış bulunuyor. Bu bağlamda Üsküdar Üniversitesinin de uluslararası üniversitelerle bu bağlamda işbirlikleri var. Yani siz Türkiye’de olsanız da, dünya üniversitelerinde eğitim alabilecek bir imkâna sahip olduğunuzu bilin. O yüzden siz bizden çok şanslısınız. Yine de yurtdışını deneyimleyin. Yılın birkaç dönemini orada geçirebilirsiniz ve dilinizi geliştirmek için pratik yapabilirsiniz. Çünkü kültür farklı, ortam farklı ama Türkiye’de dahi okumuş olsanız, arada çok makas olabileceğini düşünmüyorum. Bunu kendi gayretlerinizle, sunulan imkânlarla ki, dijitalleşme büyük bir fırsattır bunu aşabileceğinizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ece Tözeniş: “Üst sınıfa geçmeden tecrübe kazanmak çok önemli”

Adayların birçok sorusunu cevaplayan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş de talep etmenin, henüz öğrenciyken deneyimlemenin öğrenci hayatındaki önemine vurgu yaptı. Tözeniş konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Tıp fakültesinde okuyan bir öğrenciyle konuştum, biliyorsunuz onların staj dönemleri farklıdır. Daha yeni başlamış ama uzun süredir hayali tıp okumakmış ve üç yıl sonra kazanmış. Üst sınıflardaki acilde görevli arkadaşlarıyla bağlantı kurmuş, onlardan rica etmiş. Akşamları arkadaşlarıyla birlikte gidip onlarla birlikte acilde kalıyormuş. ‘Meslek açısından ne yaptıklarını görmek ve onlarla birlikte bende deneyimlemek istiyorum. Bu yüzden onlarla acilde kalarak ne yaptıklarını, gelen hastalara nasıl müdahale ettiklerini gözlemleme fırsatım oluyor’ diyor. Yani onları gözlemlemek için haftada birkaç gün gidip onlarla birlikte kalarak daha üst sınıflara geçmeden tecrübe kazanıyor. Aslında bunları talep etmek, bunları yapmak öğrenci hayatında çok önemlidir.” dedi.

Baraj puanları kaldırıldı…

Yapılan değişiklikle ön lisans ve lisans tercihlerinde kullanılan 150 ve 180 baraj puanının kaldırıldığını kaydeden Ece Tözeniş, şunları söyledi:
“Bu değişiklikle birlikte 1974 yılından beri uygulanan sisteme son verildi. 2021 yılında YKS’ye yaklaşık 2.6 milyon aday başvuru yaptı. 1 milyon 627 bin 539 kişinin puanı hesaplandı, 700 binden fazla aday barajı geçemediği için tercih yapamadı. Bu da devlet ve vakıf üniversitelerinde fazla sayıda kontenjanın boş kalmasına neden oldu. Yeni uygulanacak olan sistemde TYT’de Türkçe veya matematikten yarım net yapan; AYT’de puanının hesaplanmasına kaynaklık eden 2 testin en az birinden yarım net çıkaran adayların ham puanları hesaplanacaktır ve ham puanlarına eklenecek orta öğretim başarı puanları sonrasında adaylar oluşan puanları ile tercih yapma hakkına sahip olacaklardır.”

Herkes üniversiteli olacak sonucu çıkarılmamalı

“Yapılan bu değişiklikten herkes üniversiteli olacak sonucunu çıkarmak doğru değil” uyarısında bulunan Tözeniş, “Bu bir sıralama sınavı ve adaylar bu yılda aldıkları puanlara göre en üst puandan alt puana doğru giden bir sıralama sonrasında tercih ettikleri bölümlere yerleşeceklerdir. Daha çok öğrenci tercih yapma hakkına sahip olabilecekken tercih eğilimlerine göre bölümlerin kontenjan doluluklarında farklılıklar yaşanmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Adayların son kalan günlerini motivasyonlarını bozmadan düzenli çalışmayla sürdürmesi gerektiğine dikkat çeken Tözeniş, kimi bölümlerde başarı sırası koşulunun devam edeceğine dikkat çekti. Tözeniş, “Önceki yıllarda bazı bölümler için uygulanan başarı sıraları koşulu 2022 YKS’de de devam etmektedir. Tıp Fakültesi en düşük 50 bin; Diş Hekimliği en düşük 80 bin; Eczacılık Fakültesi en düşük 100 bin; Hukuk Fakültesi en düşük 100 bin; Mimarlık programları en düşük 250 bin; Mühendislik programları en düşük 300 bin; Öğretmenlik programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dahil) en düşük 300 bin başarı sırası şartı aranacaktır. Bu programları tercih edecek adaylar ilgili puan türünde belirlenen en düşük başarı sırasına göre tercihlerini yapabileceklerdir.” diye konuştu.

Ece Tözeniş ve Şaban Özdemir’in konuşmasının ardından program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)