III. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve MESKA Vakfı katkılarıyla düzenlenen III. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci kongresi çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Kongre bu yıl, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. 

Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu’nun açılış konuşmasıyla başlayan kongre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Eleveli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, MESKA Vakfı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka’nın açılış konuşmalarıyla devam etti.



Prof. Dr. Hasan Uslu: “Çalışanlarımıza aynı derecede önem veriyoruz”      

Kongre, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Uslu; “Bilindiği üzere iş sağlığı ve güvenliği bilimi ile insanın en önemli hakkı olan ‘Yaşama hakkı’ çalışanlar için güvence altına alınmaktadır. Bu alan alın teri dökerek emek veren tüm çalışanlar ve işverenler için büyük bir gereklilik arz etmektedir. Üniversite olarak; ‘Her çalışan öncelikle insandır.’ görüşüyle tüm çalışanlarımızın korunmasına aynı derecede önem vererek, kongremizin ana teması olan ‘İş Sağlığı ve Güvenliğinde Erişilebilir’ olmayı da hedefliyor ve bu hedef için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bizler, bugünün öğrencileri olan geleceğin İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonelleri olacak bireylerimizin, iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerini en iyi şekilde uygulanacağına yürekten inanmaktayız.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “İSG’de uzaktan eğitimin yapılması kesinlikle uygun değildir”

Konuşmasına geçen yıl ev sahipliğini yapmış olduğumuz kongrenin düzenlenme bayrağını Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin devralmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek başlayan Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka; “İş sağlığı ve iş güvenliği çok önemlidir. Türkiye’ de İş sağlığı ve Güvenliği lisans bölümü sadece 2 vakıf üniversitesinde bulunmaktadır. Bu üniversitelerden bir tanesinin Üsküdar Üniversitesi olmasından onur duyuyoruz. Üsküdar Üniversitesinde eğitim sadece teoride kalmıyor, Türkiye’nin değil bütün ülkelerin İş Sağlığı ve Güvenliği ihtiyaçları düşünülerek oluşturulan dersler ile tatbikat alanları ve bilgisayar programları ile sahada karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilmeleri yönünde eğitimler vererek destekliyoruz. Böylece insan hayatı ile doğrudan ilişkili olan İş Sağlığı ve Güvenliği yüz yüze alınması gereken uygulama ağırlıklı bir eğitimdir. İSG Ön lisans ve Lisans eğitiminin uzaktan eğitim ile yapılması kesinlikle uygun değildir.” ifadelerini kullandı.

Sedat Yenidünya, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminin önemini vurguladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, kongredeki konuşmasında, üniversitelerdeki iş sağlığı ve güvenliği program müfredatının iyileştirilmesi ile ilgili düzenlenen çalıştay ile İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminin önemini vurguladı.

Dr. Rüştü Uçan: “Alan gelişime çok açık bir alandır”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ve MESKA Vakfı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında nitelikli akademik personelin yetişmesi konusunda sadece sosyal politika altında tanımlanan iş sağlığı ve güvenliğinin; fen bilimleri altında doçentlik alanı tanımlanması konusunda MESKA Vakfı’nın çalışmalarından bahsetti. Uçan; “İş Sağlığı ve Güvenliği multi disipliner bir alandır. Birçok bilimsel araştırma projesi üzerinde çalışıyoruz. Alan gelişime çok açık bir alandır.” dedi.

Mustafa Sıtkı Turgut: “Kulüp etkinlikleri sadece saha gezileri ile sınırlı kalmıyor”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğrenci kulübü ‘SBL İSG’ adına konuşma yapan 3. Sınıf öğrencisi Mustafa Sıtkı Turgut; “Kulüp etkinlikleri sadece saha gezileri ile sınırlı kalmıyor. Meslektaşlarımızla bir araya gelerek hazırladığımız ‘snapshot’lar’  ile beyin fırtınası yaparak geleceğin iş güvenliği uzmanlarına riskleri çok yönlü fark edebilme yeteneği kazandırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Necmi Türer, kendi hayat hikâyesinden bahsederek çalışmanın önemini vurguladı

Kongreye davetli konuşmacı olarak katılım sağlayan HIMA Middle East FZE pazarlama yöneticisi Necmi Türer, üniversite mezunu gençlere kariyer yollarının nasıl açılacağı konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Türer, oto tamirhanesinde başladığı kariyer yolculuğuna, uluslararası bir proses güvenliği firmasında (HIMA Middle East FZE) 82 ülkenin pazarlama yöneticisi olarak çalışmaya başladığını belirtti. Kendi hayat hikâyesinden bahsederek çalışmanın önemini vurgulamış oldu.

Özellikle öğrencilerin bilimsel çalışmaya teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen kongrede Acil Durum Yönetimi, Antropometri, Ergonomi, Erişilebilirlik ile Beraber Tehlikeli Maddeler ve Atık Yönetimi, Yangın ve Patlama, Yapı İşlerinde İSG ve diğer İSG konularının yer aldığı bildiriler sunuldu. Sunumların bitmesinin ardından kongre sona erdi.

Üsküdar Üniversitesinden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Arş. Gör. Tuğçe Oral ve  Sürekli Eğitim Merkezi Yönetici Yardımcısı Bengisu ALTINTEN düzenleme kurulunda yer aldı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)