“Karada ve Suda Olay Yeri İnceleme” Üsküdar’da konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞİDAM) ve Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü iş birliği ile “Karada ve Suda Olay Yeri İnceleme” başlıklı etkinlik düzenlendi.  Jandarma Olay Yeri İnceleme Uzmanı Bilal Sağıroğlu ve Msc. Bioengineer Özlem Tığlı’nın konuk olduğu etkinlikte olay yeri incelemenin kara ve su yönleri ele alındı.

“Organize suçlarda artış gözleniyor”

Günümüz suçlarına dikkat çeken ve sistematik durumlarını açıklayan Sağıroğlu; “Olay yeri incelemesi adli sürecin ilk basamağıdır. Yapacağınız olay yeri incelemede elinizde bulundurduğunuz işlemler sonrasında elde ettiğiniz ürünler adli aşamanın en önemli bölümüdür. Adli yargılamada ilerlemesi için veri toplamanız gerekiyor. Veri toplayabildiğiniz ilk yer olay yeri inceleme birimidir. Olay yeri inceleme timi olmazsa adli bilimlerin geriye kalan kısmı ilerleyemez. O yüzden olay yeri inceleme kısmı çok önemli. Günümüzde suçlar artık şahıs olarak ve şahıslara yönelik işlenmiyor. Çete oluşturması gibi durumlarda toplumun çoğunluğun da etki edebiliyor. Organize şekilde suçlar işlenmeye başladı. Suçların bu yüzden daha sistematik şekilde araştırılması gerekmektedir.” dedi.

“Adli yönden ilgi çekebilecek her türlü hadiseye olay denilebilir”

Olay yeri incelemenin üç bileşenine değinen Bilal Sağıroğlu; “Suçlulara veya sanığa kötü muamele yaparak veya işkence ederek bilgi alınmaya çalışılıyordu. Artık bunların hepsi geride kaldı uygulanmıyor, uygulanmasın da zaten. Olay yeri incelemesi 3 temel bileşenin birbiriyle ilişkilendirilmesiyle başlıyor. İlk olarak olay yeriyle başlıyoruz varsa eğer mağdur, tespit edilir. Olay nedir? Kısaca doğada meydana gelen beyin davranışı veya doğada kendiliğinden meydana gelmiş olan ilgi çeken veya ilgi çekme özelliği olan durumlara diyoruz. Adli yönden ilgi çekebilecek her türlü hadiseye olay denilebilir. Suç belirli bir yerde ve belirli bir çağda olan toplum olayıdır. Toplum koşulları değiştikçe suç sayılan eylemler de değişmeye başladı. Her geçen gün yeni suçlar ortaya çıkıyor. Suç önce gelir daha sonra tespiti ve kanuni düzenlemeleri sonrasından gelir. Olay yeri bu aşamanın ilk basamağıdır.” şeklinde konuştu.         

“Sualtı olay yeri inceleme ekibini sualtı timleri olarak göreceksiniz”

Msc. Bioengineer olan Özlem Tığlı, karada olay yeri inceleme çalışmalarıyla, sualtı olay yeri incelemenin amaçlarının aynı, olayın gerçekleştiği yerlerin farklı olduğuna değindi. Tığlı; “Çeşitli farklı prosedürler ve ekip nitelikleri gerekiyor. Yine cumhuriyet savcılığı olay yeri inceleme ekibimiz olay yerine gidiyor. EGM bünyesinde 18 ilde sualtı grup amirliği tarafından yönetiliyor. Sualtı olay yeri inceleme ekibi dışında itfaiyede jandarmada sualtı timleri göreceksiniz ama daha çok kurtarma operasyonları için var. Dünyada akademik olarak ve uygulama olarak daha önce itfaiye birimleri yürütse de işin prosedürlerinin oturtulması 1994 yılında Amerika’da başlatıldı. Daha sonra akademik olarak devam etti en son 2005-2006 yılından beri FBI devam ediyor. Biz de maalesef akademik belgelendirme olarak çok mühim değil bir iki ince kitaba denk geldim. Kaynakçalar genel olarak ortak daha çok Amerika’da devam ediyor.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)