“İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi ve Girişimcilik” konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı öğrencileri ve Üsküdar Üniversitesi Görsel  İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül öncülüğünde ‘İllüstratörün Hayatta Kalma Rehberi ve Girişimcilik’ adlı etkinlik düzenlendi. İllüstratörler Platformu Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe’nin konuk olduğu etkinlikte Nurgül Şenefe sektör hakkında öğrencilere tavsiyelerde bulundu. 

 “Telif Hakları Kanunuyla Yürüyen Bir Sektördeyiz”

Müşteri alınırken dikkat edilmesi gereken unsurları dile getiren Nurgül Şenefe; Sadece telif hakları kanunuyla yürüyen bir sektördeyiz. Henüz grafik tasarımcı, illüstratör bunların mesleki tanımlamaları, standartları dahi yok. Platform olarak oralarda da çalışmalar yürütüyoruz. Sözleşme bilinci değerli. İş verenlerden bunu bileni de var bilmeyeni de var. Dolayısıyla karşı tarafın her şeyi bildiğini kabul etmeden, kendi tarafınızdan bilmeniz gereken öğretiler var. En temel sözleşmedeki olmazsa olmaz olan; avukat olmak zorunda değilsiniz ama muhakemeniz olması gerekiyor.

“Beyin Ucu Açık Bilgiden Hoşlanmıyor”

Gençlerin yaşadığı kaygılara dikkat çeken Şenefe; “Kendimizi kendi ülkemizde, ekonomide çok haklı gördüğümüz durumlar var. Buradaki ipucu, önce duruma bakmalısınız. Kaygı unsurları sizin kendi yönetiminizde değil. Kontrol alanınızda olan zaman yönetimi, seçimleriniz, kendinizi olabildiğince donatmak, yetenek kabiliyetlerinizi arttırmak ve motivasyonunuz var. Beyin ucu açık bilgiden hoşlanmıyor. Bizim hayattaki tanımlarımız, iyimiz, kötümüz, korkumuz, endişemiz, sevincimiz vs. her şeyi nasıl algıladığımızla ilgilidir. Beyine ne düşündürürsen onu gerçek zanneder. Kaygı hissetmeyi tercih etmek yerine yönetebildiğiniz alana odaklanın.” ifadelerini kullandı.  

“Kişisel Gelişimize Önem Verin”

Kişisel gelişimi arttırmanın önemli olduğunu söyleyen Şenefe; “Zaman yönetimi kabiliyetimizi arttırmak çok önemli. Genel kişisel gelişiminize önem verin. Çünkü artık bilge çağına doğru gidiyoruz. Hiçbir şeye yetişememe sebebimiz bu. Çok fazla bilgi var. Kendimizi ne kadar bilgilendirirsek, bilgiyi ne kadar iyi kullanabilirsek, kendinize öz sermaye olarak bilgiyi, öğretileri ne kadar kendimize yedirirsek daha yaratıcı, güçlü ve kaygılardan uzaklaşmış oluyoruz.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)