Sosyal Medya ve Gazetecilik konulu panel düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi ile Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları Derneği iş birliği ile “Sosyal Medya ve Gazetecilik” konulu panel düzenledi. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Avukat Bedia Teymur, TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, İHA Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer, ÜSMEK Genel Sekreteri Uğur Eskier ve Show TV Muhabiri Aziz Akova katıldı.

Av. Bedia Teymur: “Akıllı telefonların etkisiyle insanlar mobilleşti”

İletişim Fakültesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelde sosyal medya haberciliği ve internet gazeteciliği konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Bedia Teymur; “Maalesef gazeteler ömürlerini tüketmek üzereler. İnternet alanında masaüstü yayıncılık da bitmek üzere. Akıllı telefonların etkisiyle insanlar mobilleşti. Bu sinema için salonlara gidenlerin sayısını da azalttı. Çünkü insanlar artık zamana ve mekâna bağlı kalmıyorlar. Mesela Youtube videoları daha çok izleniyor. Çünkü insanlar eve geldikleri zaman, istediği videoları istediği zaman izleyebiliyorlar. Habercilik çok hızlı bir şekilde değişti. Sosyal medyalar hem halk için hem de bizim için habere ulaşmada kaynak oldu.” dedi.

Mustafa Biçer: “Ajans haberciliği haberlerin çoğunluğunu oluşturur”

İHA (İhlas Haber Ajansı) Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer, ajans haberciliği ve sosyal medya konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Biçer; “Medyada ajans haberciliğinin olduğu pek bilinmeyen bir konudur. Ajans haberciliği dünya genelinde haberlerin büyük çoğunluğunu oluşturan kurumlardır. Dünyada Reuters, EPA gibi ajanslar vardır. Türkiye’de ise İHA, Demirören Haber Ajansı, Anadolu Ajansı ve ANKA Haber Ajansı bulunuyor. Ajans habercileri olarak dünyanın her bölgesinde muhabirlerimiz ve kameramanlarımız var, bunlardan gelen haberleri abonelerimize servis ediyoruz. Bu haberleri de sosyal medya hesaplarımızdan, medyaya servis ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aziz Akova: “Whatsapp Hattı bir iş kolu oldu”

Whatsapp ihbar hatları ve TV gazeteciliğinden hakkında değerlendirmelerde bulunan SHOW TV Muhabiri Aziz Akova; “Haber kanalları olarak daha çok ajanslardan besleniyorduk, şimdi ise Whatsapp’tan besleniyoruz. Whatsapp Hattı bir iş kolu oldu. Bizim Show Haber’de Whatsapp Hattı’na bakan bir personelimiz var. Whatsapp editörü diye geçiyor. Gelen görüntüleri inceliyor. Haberler önce onun eleğinden geçiyor, daha sonra da toplantıda bunları müdürlere sunuyor ve istenilen iyi görüntülerle haberleştirilip servis ediliyor. Whatsapp Hattı artık gerçekten işimizi çok kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.

Uğur Eskier: “Sosyal medya hayatı dönüştürdü”

Sosyal medya gazeteciliği ve etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan USMEK (Üsküdar Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) Genel Sekreteri Uğur Eskier; “Biz dernek olarak sosyal medyayı bir iletişim alanı olarak görmüyoruz. Çünkü sosyal medya hayatı dönüştürdü. Dönüştürmeye de devam ediyor. Şirketlerin dijital dönüşüme girdikleri gibi toplum da dönüşüyor. Sosyal medya da bunun bir mecrası haline geldi. Biz o yüzden dernek olarak sosyal medyanın ve sosyal medya kullanıcılarının özel olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitelerde bu konuyla ilgili kurslar ve paneller düzenlenmeli.” dedi.

Okan Geçgel: “Sosyal medya yasası derken yasaklarla anılmaya başlandı”

İnternet gazeteciliği yasasındaki son gelişmelere değinen TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Genel Başkanı Okan Geçgel Okan Geçgel; “Biz TİGAD olarak uzun zamandır internet gazeteciliği yasasının çıkarılması konusunda çok ciddi gayretler sarf ediyoruz. TBMM nezdinde paylaşıyoruz. Bu komisyonun kuruluş amacı dijital medya internet gazeteciliği yasasını çıkarmak ve sosyal medyayla ilgili bazı araştırmalar sonucunda bazı kanunlar çıkarmaktır. Sosyal medya yasası, yasaklarla anılmaya başlandı. İnternet gazeteciliği yasası bunun gölgesinde kaldı. Bizler bunun mücadelesini, veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)