Üsküdar Üniversitesinde 3.Bilimsel Araştırma Zirvesi gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi, 3.Bilimsel Araştırma Zirvesi kapsamında, “Küresel İklim Değişikliğinin Etkileri ve Farkındalık Programı” gerçekleştirdi. Küresel iklim Değişikliğinin Etkileri ve farkındalık programına, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık konuk olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Nejla Polat: “İklim değişikliğinin oluşturduğu çevresel bozulmalar kısa zamanda giderilmez”

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dr. Öğr. Üyesi Nejla Polat, Stratejik Araştırma ve Geliştirme Kulübü (ÜSAK) Danışmanı, Araştırmacı Nihal Koncu Akhuy gerçekleştirdi.

Nermin Tarhan Konferans Salonunda yapılan programın açılışında konuşan İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dr. Öğr. Üyesi Nejla Polat, yaşadığımız dünyayı korumak, geleceğimizi kurtarmak ve yaşanılabilir kılmak için birçok şeyi değiştirebilme ve iyileştirme gücüne sahip olmak gerektiğine dikkat çekti. Polat, “Bireyler olarak farkındalık yaratmak, etrafımızı bilinçlendirmek ve küresel boyutlu bir tehdit haline gelen küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik önemli adımlar atmak durumundayız. Bunu hemen yapmak durumundayız çünkü iklim değişikliğinin oluşturduğu çevresel bozulmaları ve değişiklikleri kısa zamanda gideremeyiz. Küresel ısınmayı önlemek için alınması gereken ulusal, bölgesel ve küresel önlemlerin ve politikaların uygulanması önemlidir.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü Mezunu, Araştırmacı Nihal Koncu Akhuy’un yaptığı ““Küresel İklim Değişikliğinin Etkileri ve Farkındalık” konulu oturuma geçildi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “2030 yıllarında su fakiri olacağız”

Oturumun ilk konuşmacısı olan Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İklim Değişikliği ve uygarlıklar üzerindeki etkileri adlı sunumunda iklim ve hava durumu arasındaki ilişkiye değindi. Ersoy; “Atmosfer yaklaşık 3.5- 4 milyar yılda çeşitli aşamalardan geçerek meydana geldi ama biz onu 100 yılda çok güzel bozduk. Eğer atmosfer olmasaydı gece ve gündüz arasındaki fark kırk dereceye yakın olacaktı ve yaşamak imkânsız hale gelecekti. Yeteri kadar önlem alınmazsa su kaynaklarında azalma yaşanacak. Son 50 yılda Akdeniz’ in su bakımından en iyi ülkesiydik giderek azaldığı için 2030 yıllarında su fakiri olacağız. Buna göre kendimizi yapılandırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Haydar Sur: “İklim değişiklikleri bulaşıcı hastalıklara yol açıyor”

İkim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur; “İklime duyarlı sağlık grubu riskleri var. Bu riskleri taşıyanlar özellikle gelişmemiş ülkede yaşayan insanlardır. Havanın aşırı sıcak ya da çok soğuk olması hava kalitesinin bozulmasına yol açtığı gibi vektörlerin taşıdığı hastalıkları kolayca yayılabilir hale gelmesine sebep olmuştur. İklim değişiklikleri bulaşıcı hastalıklara yol açıyor.  Sadece sıcak çarpmaları yüzünden de yılda yaklaşık 250 bin insan hayatını kaybediyor.” diye konuştu.   

Doç. Dr. Ali Murat Kırık: “İklim haberciliği kavramının literatüre kazandırılması lazım.”

İklim krizi ve iklim değişiklikleri konusunun sosyal medyada yeteri kadar önem verilmediğini, gereken etki düzeyinin ve farkındalığının olmadığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık; “Sosyal medyanın gücünü bir şekilde kullandırıcı içerikler oluşturabilirsek farkındalık oluşturabiliriz. Bunun için özel günler seçilebilir, kampanyalar düzenlenebilir, okullar bu sürece dahil olabilir. Çünkü bizler bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Sosyal Medya açısından baktığımızda iklim krizi ve iklim değişiklikleri noktasında belli bir farkındalık sahibi olunmadığını düşünüyorum. İnsanlara iklim krizi nedir diye sormalıyız. Burada Medyanın da sosyal medya kullanıcılarının da üstüne düşen görev ve sorumlulukları yapması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hepimiz bu dünyada yaşıyoruz ve iklim krizi yaşamımızın her alanını etkiliyor. Bugün belki de ‘iklim haberciliği’ kavramının literatüre kazandırılması lazım. İklim haberciliği kavramının sosyal medya üzerinden kazandırılması gerekiliyor ve bunu samimi bir dille anlatabilecek insanlarımıza ihtiyacımız var. Eğer iklim krizi devam ederse tabiatı bekleyen sonuçlar ne olacak bunları bilerek hareket etmeliyiz. İnsan yaşadığı tabiata karşı neden bu kadar duyarsız kaldı? İklim krizini önleyebilecek belki de son insanlar bizleriz.” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Toros: “Geleceğin eğitiminin takım çalışması olduğuna inanıyorum”

Prof. Dr. Hüseyin Toros; “Meteorolojik verilerden Türkiye iklim değişikliği değerlendirilmesi, Türkiye iklim değişikliğinde nerede” adlı konuşmasında insan kaynaklı küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sıcaklıkların artmasına sebep olduğunu belirterek, yaşadığımız çağın aynı zamanda veri çağı olduğunu ifade etti. Toros; “Hızlı değişim yaşıyoruz. Hepimize büyük görevler düşüyor. Bu yüzden iyi bir gelecek için takım çalışmasına ihtiyacımız var. Geleceğin eğitiminin takım çalışması olduğuna inanıyorum. Üstümüze düşen vazifeleri yerine getirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel Araştırma Zirvesinde katılımcılara fidan belgesi takdim edilerek, toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program son buldu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)