“Köklere Yolculuk” projesinin üçüncüsü gerçekleştirildi

Yürütücülüğünü Almanya Intekulturelles Forum Derneği’nin üstlendiği, Kerim Vakfıyla ortaklaşa düzenlenen “Köklere Yolculuk” projesinin üçüncüsü 16-18 Nisan 2022 tarihlerinde Bulgaristan'ın Kırcaali, Filibe ve Sofya şehirlerinde gerçekleştirildi. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından desteklenen projeye, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya eğitmen olarak davet edildi ve Üsküdar Üniversite’sini temsil etti. 

Projeyle her yıl, Almanya’da yaşayan Türk uyruklu üniversite öğrencilerinin tarihi ve kültürel anlamda kökleriyle buluşması sağlanıyor. Bu sene de yapılan çalışmalar kapsamında Balkanlar’daki Türk- İslam ve Osmanlı kültür mirasını tanıma fırsatı buldu.

Proje kapsamında, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya, Cuma Camii’nde, “Ramazan ve Oruç” başlıklı bir seminer verdi. Yalçınkaya katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Köklere yolculuk ile Türk tarihinin izleri sürülüyor…

Yaptığı değerlendirmede Yalçınkaya; “Bilindiği gibi bölge 20. yüzyıldaki Balkan Savaşlarına kadar altı yüz yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu idaresinde bulunmuş ve bu süre zarfında Filibe, Kırcaali, Sofya gibi önemli kültür şehirlerinde pek çok camii, medrese, tekke ve külliye imar edilmiştir. Köklere Yolculuk proje katılımcıları proje kapsamındaki ziyaretleri sırasında bir yandan bölgedeki bu mimari unsurların aynasında Türk tarihinin izlerini sürerken diğer yandan bölgedeki Türk topluluklarıyla tanışıp kaynaşma imkânı buldular.” dedi.

Çalışmalar, 14 Nisan tarihinde Interkulterelles Derneğinden Güldeniz Willer’in idaresindeki 15 kişilik öğrenci grubunun Almanya’dan İstanbul’a gelerek İstanbul’un çeşitli kültür merkezlerini ziyaret etmesiyle başlarken, İstanbul’dan bir öğrenci grubunun da eklenmesiyle Kırcaali’ye hareket edilmişti. Proje grubu, Kırcaali’de Bölge Müftüsü Basri Eminefendi ile birlikte yapılan Kırcaali Yeni Camii ziyaretinin ardından bölge halkıyla, 150 kişilik bir iftar yemeğinde bir araya geldi. Filibe’de Yeşilay Derneği ve Müslümanlar Diyaneti Encümenliği Başkanı Ahmet Pehlivan ile Filibe Müslüman Mezarlığı ziyaretinde bulunularak, şehir gezisi sonrası İmaret Camii’nde Filibe halkı ve civar köylerden gelen gençlerin katılımı ile iftar programı ve iftar sonrası tarihi Cuma Camii’nde çay ve sohbet buluşması gerçekleştirildi.

Filibe programı, Edirne Senfoni Orkestrası “Senfonik İlahiler” konseri ve Bursa Orhangazi Belediye’sinin Filibe İmaret Camii’nde düzenlenen iftar yemeği ile tamamlandı.

Programın Sofya ziyareti kapsamında tarihi şehir gezisi ve ibadete açık tek Camî olan Banya Başı Camî ziyaret edilirken, burada Kültürel Etkileşim Derneği başkanı Hilmiye İnce ve Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya tarafından “Kur’an’da Geçen Peygamber Kıssaları” başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Çalışmalar, Sofya Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet rehberliğinde Bali Efendi Türbesi ziyareti ve son kuşak Bulgaristan Türk’lerinden Şevket Feyzullah ve Sabri Alagöz ile yapılan söyleşinin ardından tamamlandı.

Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya “Proje grubundaki öğrenciler, İstanbul’dan ekibe katılan iki öğrenci dışında, Almanya’nın çeşitli üniversitelerinden Türk gençleri. Burada hep birlikte kültür coğrafyamızda arkamızda kalan izleri sürmeye çalıştık. Yakın tarihin siyasi politiği nedeniyle, birçok camii ve önemli eserler yıkılmış; günümüze ulaşanlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kültür mirası olarak çeşitli kanallardan destekleniyor. Katılımcılar, seyahat süresince bölge yetkilileri ve halkıyla temas ettiler, iç içe oldular. Burada yaptığımız ders ve seminerlerde, üzerinde bulunduğumuz toprakların Osmanlı döneminde önemli okulları barındırdığı, zengin birer kültür merkezi oldukları, etkileri bugün de süren birçok önemli şahsiyetin bu topraklarda Osmanlı tebaası olarak doğduğu ve yetiştiğini anlattık. Bu atmosfer gençlere, geçmişin izlerini sadece müze gezer gibi gezmek değil bu coğrafyanın sarıp sarmaladığı ve içinde muhafaza ettiği değerleri yaşatmanın peşinde olmaları gerektiğini hissettirdi.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)