Prof. Dr. Butt ile Organik Tarım konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü tarafından, “Organik Tarımda Hedef Zararı En Aza İndirmek” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Swansea Üniversitesi'nden Biyolojik Bilimler Profesörü Tariq Butt konuşmacı olarak katıldı. Butt, organik tarımda zararlılarla mücadelede hedef zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlının zarar seviyesini en aza indirmek olduğunu söyledi.

“Hedef zararlıyı ortadan kaldırmak değil, zararlının zarar seviyesini en aza indirmektir”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Tariq Butt, organik tarım hakkında değerlendirmelerde bulundu:

Hedef zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil zararını azaltmaktır

“Sürdürülebilir organik tarım için kimyasal madde kullanımına sınırlama getirilmiştir. Kimyasal pestisitlere alternatif yöntemlerden en önemlisi doğal düşmanların kullanıldığı biyolojik mücadele yöntemidir. Organik tarım, çevresel ve ekonomik olarak sürdürülebilir tarımsal üretim sistemini oluşturmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Organik tarımda, biyolojik mücadele uygun diğer mücadele yöntemleri ile uygulandığında çok daha etkili sonuçlar vermektedir. Organik tarımda zararlılarla mücadelede hedef zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlının zarar seviyesini en aza indirmektir. Bununla birlikte, organik tarım yapılan alanda bir üretim döneminde yetiştirilen bitkilerdeki zararlılarla mücadelede kullanılacak olan entomopatojenlerdir. Entomopatojenik mantarlar böceklerin ve öldürmelerin bir paraziti olarak işlev görebilen veya onları ciddi şekilde devre dışı bırakan mantarlardır.” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi mezunları da çalışmada yer aldı!

Prof. Dr. Butt’ın Türkiye’de yalnızca akademik değil, saha çalışmaları yaptığı da bilinirken,  Butt’un Birleşik Krallık’ta oldukça pahalı ve az bulunan kestane üzerinde yapmış olduğu çalışmalarda kestane biti ve kestane tortrixin larvalarını Türkiye'de Aydın'daki bir kestane işleme fabrikasından elde ederek çalışmalarında kullandığı da biliniyor. Bunun yanı sıra Üsküdar Üniversitesi mezunlarından Yarkın Çetin ve Merve Gözdenur Demirbek, Butt ile ortak çalışmada bulunarak bu alanda bir makale ortaya koydu.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü Temsilcileri ise bahar döneminde benzer etkinliklerin devam edeceğini belirtil.

Butt’un çalışma alanları, biyokontrol ve doğal ürünler (Biocontrol and Natural Products; BAP) grubuna liderlik etmek olarak biliniyor. Swansea Üniversitesi'nde kurulan bu grubun amacı küresel ve sosyo-ekonomik öneme sahip eklem bacaklı haşerelerin kontrolü için sürdürülebilir, çevre dostu ürünler ve stratejiler geliştirmek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)