Bilişim dünyasının göbeğinde hemşirelik…

Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün düzenlendiği “Hemşirelikte Bilişim” başlıklı seminer çevrimiçi gerçekleştirildi. Üniversite dersi kapsamında düzenlenen etkinliğin konuğu Hemşirelikte Bilişim Derneği Başkanı, Medipol Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Nuray Aydın Ateş oldu. Ateş, “Bilişimin artık gerekli bir şey olduğunu biliyoruz. Bunu reddetmek kaçınılmaz. Artık bilişim dünyasının tam göbeğindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Biz hemşireler de bu sistemin içinde önemli bir kısmı oluşturuyoruz”

Hemşirelik bölümü öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan yaptı. Bilişim çağının meslekler alanında kullanım alanlarına dikkat çeken Doğan; “Biliyorsunuz, dünyamız bilişim çağındadır. Hayatımızın her alanında bilgisayar ve bilişim teknolojileri anlamında kullanıyoruz. Ve bundan sonra da o tarafa evrilmemiz kaçınılmaz görünüyor. Bilişim sistemleri hayatımızda uzun süredir var. Özellikle mesleki anlamında kullanım alanları son yıllarda daha fazla ağırlık göstermeye başladı. Kalitede hataların önlenmesi, iş veriminin arttırılması bilişim sistemlerini daha fazla kullanmamız öneriliyor. Ağırlıkta çalıştığımız hastane ortamları çok yoğun bilgi akışı olan karmaşık ortamlardır. Bilgilerin sistemi içinde tutması, işlenmesi bilişim dediğimiz şeyin oluşuma dönüşmesi karışık. Biz hemşireler de bu sistemin içinde önemli bir kısmı oluşturuyoruz. Hemşireliğe boşuna omurgası temel yapı taşı denmiyor. Bu nedenle bilgilerin alınması verilerin elde edilmesi, aktarılması bütün alanlarda hemşireler görev alıyorlar. Etkili bir biçimde bilgi yönetimlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.” dedi.

“Robot hemşirelerden söz ediliyor”

Üsküdar Üniversitesi olarak bilişim alanında öğrencileri her zaman ileriye taşıdıklarını ve ona göre yetiştirildiklerini dile getiren Prof. Dr. Selma Doğan; “Hemşireliğin her kademesinde kişilerin bilişimle ilgili konulara geçmişe göre daha fazla donanım ve duyarlılıklarımızı arttırmamız gerekiyor. Eğitim ve uygulama alanında görev alanlar olarak alt yapımımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Robot hemşirelerden söz ediliyor. İlerlememizi sağlayan pek çok durumlar var. Üsküdar üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi olarak öğrencilerimizden başlayarak duyarlılığı arttırmak, başlangıç noktası gibi düşünürsek daha ileriye mezunlarımızı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bilişim sistemlerini daha iyi kullanmalarını sağlayacak yolu açabilmek açısından ilk toplantıyı yapmak istedik. Devamının gelmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.  

“Hemşirelik, diğer mesleklere göre çok daha değişken bir meslektir”

Hemşirelik mesleğinin diğer mesleklere göre daha değişken olduğunu dile getiren Hemşirelikte Bilişim Derneği Başkanı Dr. Nuray Aydın Ateş; “Hemşireler, bakımın en iyi olmasını kalite ve güvenin yüksek olmasını ister. En iyi bakımı en düşük maliyetlerle vermek isteriz. Bunu en çok düşünen ekip üyelerinden biriyiz. En iyi bakımı en iyi maliyetle verirken tabi ki güncel bilgiyi almak ve yorumlamak sorumluluğumuz vardır. Üstelik bu yorumlama içerisinde bir de çok da olasılık ve seçenek vardır. Biz sabit bir varlıkla uğraşmıyoruz, dinamik bir varlıkla uğraşıyoruz. Yani hiçbir insan tek değil. Üstelik insanın günü gününü, saati saatini tutmuyor. Dolayısıyla hemşirelik, diğer mesleklere göre çok daha değişken bir meslektir. Bütün bu değişkenlikler arasında bilgiyi hem doğru hem etkin hem de hızlı vermek zorundayız. ” dedi.

“Bilişim dünyasının tam göbeğindeyiz” 

Hemşireliğin bilişimle ilişkisinden bahseden Ateş; “Dijital yöntemleri kullanarak görünürlük sıklığını artırabiliyoruz. Hemşirelikte eğer bir işlemi sık sık yaptığınızı kaydederseniz bir hemşire bir işi kaç kere kaydetti sayabileceksiniz. Bilişim kanıta dayalı, güncel bilgiye ulaşma kolaylığı, doğru, etkin ve hızlı karar almayı sağlıyor. Klinik uygulama ve hatalarını önlemede, azaltmada ve hasta bakımını, sonuçlarını iyileştirmede bilişim önemli rol oynamaya başladı. Bilişimin artık gerekli bir şey olduğunu biliyoruz. Bunu reddetmek kaçınılmaz. Artık bilişim dünyasının tam göbeğindeyiz. ” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)