‘Biz Geleceğiz’ Projesi hayata geçirildi

Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) iş birliği ile yürütülen ‘Biz Geleceğiz’ Projesi hayata geçirildi. Çocuk ihmali ve istismarı konusunda çocuklara temel psikososyal becerilerin kazandırılması, çocuğun etrafındaki yetişkinlere ve aileye farkındalık oluşturarak bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında velilerle bir araya gelindi.

Veli eğitim programı düzenlendi!

Çocukta cinsel istismarı önleme, tanıma ve uygun bir şekilde ele alabilme becerilerinin kazandırılması için çalışılan projede Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Adli Bilim Uzmanı Lale Pınar Çoraklı’nın koordinatörlüğünde veli eğitim programı düzenlendi. 280 velinin katılım sağladığı program, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Cinsel istismar, tüm yönleriyle ele alındı

Cinsel istismar kavram ve türlerinin açıklanması ile programa başlayan Adli Bilim Uzmanı Lale Pınar Çoraklı, çocuklara cinsel istismarda bulunanların özellikleri, cinsel istismarın nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgiler verdi.

Çocukların bu durumları neden anlat(a)madığını açıklayarak anlattığında nasıl bir tepki verilmesi gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, güvenlik önlemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Cinsel istismar durumu ile karşılaşıldığında neler yapabileceğine dair bilgiler veren Sayar, velilere kitap önerilerinde de bulundu.

Çocuğun cinsel istismara açık olduğu örnek senaryolar üzerinden değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Adli Bilim Uzmanı Lale Pınar Çoraklı, başvurulacak iletişim kaynaklarını paylaşarak velilerin böyle durumlarda neler yapabileceğine yol haritası da sundu.

Eğitim programı, soruların yanıtlanması ile sona erdi.

‘Biz Geleceğiz’ Projesi kapsamında Üsküdar’daki 5 pilot okuldan 6-12 yaş arası 400 öğrenciye, velilere, öğretmenlere, okul çalışanlarına, eğitim verilecek okulların bulunduğu mahalle muhtarları ve din görevlilerine koruyucu ve önleyici çerçevede cinsel istismar farkındalık eğitimleri verilecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)